7 september 2012

LÅT MATEN VARA DIN MEDICIN


Påståendet att maten ska vara vår medicin har sagts inom Ayurvedan i många tusentals år. Vi börjar nu mer och mer inse även på andra håll att den mat och i och med den de näringsämnen som vi får i oss genom det vi äter faktiskt kan påverka hur vi mår - både idag och i framtiden.

Om vi vill att maten ska fungera som vår medicin - eller kanske snarare så att vi slipper bli sjuka och behöva medicin, så är det viktigt att vi äter naturlig mat. Naturen är full av växter och många av dem är ätliga och riktiga hälsokurer för oss. Växterna innehåller speciella molekyler som kallas fytonäringsämnen. Dessa näringsämnen har visat sig kunna slå på och stänga av DNA och på så sätt både förhindra sjukdomar och bota akuta sjukdomstillstånd.
Genom att äta en kost med mycket grönsaker får du i dig många sådana här fytonäringsämnen.
Om du däremot äter en kost som till stor del innehåller socker, vetemjöl, konserveringsämnen och transfetter så kommer du att starta en serie av inflammatoriska tillstånd i din kropp. Dessa kommer sedan att visa sig som olika sjukdomstillstånd.

Hur ska man göra då om man vill äta hälsosamt och utnyttja naturens förmåga att läka och samspela med din kropp? Är det svårt? 
Nej inte alls! Det gäller bara att veta hur och att känna efter hur bra du mår när du gör dessa kloka val.
Marcelle Pick, förlossningsläkare, gynekolog och hälsoexpert tipsar om detta:

 • Fyll tallriken med glada färger. Ljusa färger och djupare grön växter är fullpackade med näringsämnen och fytokemikalier. Hälften av maten på tallriken bör bestå av gröna och färgglada grönsaker. Den andra halvan av tallriken delar du i två delar där den ena fylls med bra proteinkällor och den andra med långsamma (komplexa) kolhydrater.
 • Se på ditt hår, din hud och dina naglar hur du mår. Där kan du se om du får tillräckligt med näringsämnen i dig. Svaga naglar och hår som faller eller lätt bryts av är tecken på näringsbrist. Det kan vara en konsekvens av en diet som innehåller för mycket socker och kolhydrater. Byt ut mot mer och stärkande grönsaker istället.

Hur ser din släkts historia ut? Vilka sjukdomar har drabbat familjemedlemmar tidigare. Genom att förebygga dem kan du minska risken för att själv drabbas. Här är Marcellas tips på vad du kan äta för att minska risken för några vanliga sjukdomar idag:
 1. Hjärtsjukdom
  Ät mycket nötter. Nötter är fullproppade med omättade fetter, omega-3, fibrer, vitaminer och andra nyttigheter.
 2. Alzheimers
  Medelhavsdieten har visat sig vara hälsosam ur många aspekter. Den är bra för både hjärna och hjärta och resten av kroppen med för den delen. Mycket fisk (så ren och utan kvicksilver och andra kemikalier som du kan hitta), nötter, färgglada grönsaker och massor med olivolja är rena medicinkuren. Toppa det med blåbär, mörka bladgrönsaker och ett glas rött vin och lite mörk choklad då och då.
 3. Diabetes
  Se till att hålla koll på på blodsockretssvängningar genom att äta mat med lågt glykemiskt index (GI): långsamma kolhydrater, fibrer, hälsosamt fet och bra proteiner. Toppa med lite kanel och krom också som har visat sig kunna sänka blodsockernivån.
 4. Sköldkrötelproblem
  Jod och selen är viktiga för sköldkörtelns funktion. Skaldjur är fulla med jod och selen finns rikligt i paranötter, svamp och hälleflundra.
Maten vi äter, och inte minst frukter, bär, grönsaker och örter kan vara oerhört kraftfulla. Lyssna på din kropp och hör vad den talar om för dig att den vill ha. 
När jag var gravid (all tre gångerna) hade jag ett oerhört sug efter blåbär.
Om du försöker känna efter vad du skulle vilja äta nu - och tänk då på frukter och grönsaker framförallt, vad vill du då ha? 

Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...