12 mars 2012

SVÅRT ATT FÅ BARNEN ATT ÄTA GRÖNSAKER?

Att få barnen att äta grönsaker är inte alltid lätt. Jag själv är trebarnsmamma och mina barn har ett varierande intresse av att äta grönsaker. Jag vet att jag inte är ensam om min önskan att få barnen att äta mer grönsaker, så jag tänkte dela med mig av lite tips.

  1. Låt barnen vara med i affären och välja nya grönsaker att prova. Då blir det mer intressant att smaka sedan när det är dags. 
  2. Låt barnen vara med och göra i ordning grönsakerna till maten. Skära, dela och blanda. Det skapar intresse och nyfikenhet och chansen ökar att de "våga" smaka.
  3. Gör inte matsituationen till en kamp. Undvik tvång. När det gäller små barn blir dessa situationer mer än kamp om vem som bestämmer och har inte så mycket med maten i sig att göra. Likaså kan barn som många gånger har tvingats att äta mat som de faktiskt inte tycker om att få ett negativt förhållande till mat överhuvudtaget. Ett problem som kan följa med långt upp i vuxenålder.
  4. Uppmuntra barnen att prova mat/grönsaker igen med jämna mellanrum - trots att det ratat tidigare. Barnens smaklökar förändras nämligen när de blir äldre, så något som inte var gott tidigare kan efter några år bli en riktigt delikatess. Inget tvång, bara uppmuntran!
Finrivna morötter och lök

Mitt eget favorittips för att få i mina barn mer grönsaker är att "smyga in" det gröna i maten.  Mina barn älskar Mammas biffar och Mammas köttfärslimpa. Vad de inte vet är att jag har smugit in finrivna eller mosade och puréade grönsaker. Detta gör biffarna och köttfärslimpan både saftigare och godare. 
Eftersom jag har en son som har falkögon för minsta lilla lökbit, så river jag löken fint på rivjärnet, likaså morötterna. Annat som är gott att blanda i är zucchini, broccoli, vitlök, ingefära, paprika... jag det finns egentligen inge begränsningar. 
När sedan biffarna är klara syns inte allt det nyttiga. Barnen äter och konstaterar bara att de smakar ovanlig gott. Jag ler i smyg.

Har du några bra tips på hur man kan få barnen att gilla och äta mer grönsaker? Dela gärna med dig!

Färdiga biffar med lök, morötter, vitlök och ingefära.

11 mars 2012

VETEFRI = HÄLSOSAMMARE OCH SMALARE


I Sverige är bröd en livsnödvändighet. Åtminstone har det varit så förr. Vem minns inte kampanjen för X antal år sedan då Socialstyrelsen (trodde vi) rekommenderade 6 - 8 skivor bröd om dagen. I själva verket var det en lyckad kampanj från brödinstitutet.

Många äter fortfarande bröd, om inte 6- 8 skivor om dagen, så i varje fall varje dag. Många har gått från det helt vita brödet för att istället äta det som man tror mer hälsosamma fullkornsbrödet.
Men, visste du att om du äter två skivor fullkornsbröd till frukost, så ökar ditt blodsocker mer än om du hade ätit två matskedar rent socker?

Blodsockernivåerna är särskilt viktiga att hålla på en stabil nivå om du har diabetes eller om du vill gå ner i vikt. Högt blodsocker ökar insulinnivåerna i kroppen som i sin tur påverkar fettinlagringen.

En ny amerikansk bok " Wheat Belly" skriver författaren och kardiologen Wiliam Davis om vetets påverkan på insulinet och fettinlagringen, men konstaterar också att vi blir hungrigare av att äta produkter med vetemjöl. Då han själv har lett studier där hans patienter fått utesluta vete ur sin kost har han förvånats över den generellt bättre hälsan hos dem, samt att de även har lyckats bli av med sitt bukfett på en häpnadsväckande sätt. Han lyckades också påvisa att patienternas problem med olika inflammatoriska tillstånd förbättrades radikalt samt att diabetespatienter och patienter med hjärt- och kärlsjukdomar mådde mycket bättre av den vetefria kosten.

Davis menar att det finns flera faktorer som ligger bakom, men menar att det vete som vi använder oss av idag har korsats och genmanipulerats så att det inte längre är en föda som är lämplig för oss.
Jag har skrivit tidigare om denna problematik och den nya forskningen kring våra nutida matvanor. Dels är jag allmänt mycket intresserad av kost och hälsa, dels har jag som veteallergiker själv kunnat konstatera vilka hälsofördelar en vetefri kost kan innebära.
Här kan du läsa något av det jag skrivit om tidigare:

10 mars 2012

Tänk Dig Smal - distanskurs för dig som vill sluta banta och få ett sunt förhållande till mat

Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT, så heter min distanskurs som nu har sin femte uppstart den 2 april.
Men kan man verkligen tänka sig smal?!?!?
Nej självklart hjälper det inte att bara tänka:
- Bli smal, bli smal, bli smal....

De här KBT-kursen handlar mycket riktigt om dina tankar. Det är dina tankar som påverkar ditt beteende. Det sättet som du beter dig på skapar dina känslor och dina känslor i sin tur gör att du får nya tankar. Om du börjar tänka negativa och icke stödjande tankar, så får du ett negativt beteende som får dig att må ännu sämre. Den onda cirkeln är igång. Om du dessutom hör till dem som använder mat för att "ta hand om" dina känslor så har du problem med dina matvanor och ditt ätbeteende.
Du är inte ensam om detta.

Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT lär dig att:

  • Uppmärksamma de tankar som får dig att må dåligt och äta.
  • Hjälper dig med vanor och struktur som minskar onödigt känsloätande.
  • Hjälper dig att successivt bygga upp nya, hälsosamma och fungerande vanor -  som fungerar både nu och i framtiden.
  • Du får möjlighet att diskutera dina tankar med övriga gruppmedlemmar på vår gemensamma blogg.
  • Du som vill väljer en diet att följa under perioden för att maximera din viktminskning. Du kan också välja att följa bloggen utan att följa en diet. Enbart genom att förändra ditt tanke och handlingsmönster kommer du att gå ner i vikt om du väger för mycket.
Många av de som går och har gått denna kurs har bantat tidigare - många gånger. Men de har aldrig lyckats. Problemet är att när du följer en diet, vilken som helst, så kommer du att gå ner i vikt så länge du följer dieten. Så fort du återgår till dina normala matvanor så kommer du att gå upp igen - ofta mer än innan du startade.
Men när de går denna kurs märker de skillnad ganska omgående. 
Tankar och handlingar stärker dem och de får upp ögonen för hur deras ätbeteende ser ut. När du gör det, först då kan du förändra det. Du får ett bestående resultat.

Vill du också en gång för alla sluta upp med att banta, jaga kalorier och känna dig missnöjd med din vikt eller ditt förhållande till mat? Då kan 12 veckor tillsammans med andra kursdeltagare i Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT vara det som får dig att banta för sista gången och få dig att få ett sunt och hållbart förhållande till mat för all framtid.

Nästa kursstart börjar 2 april och vi håller på till 24 juni. Läs mer om kursens innehåll, upplägg och vad tidigare kursdeltagare har tyckt om den HÄR.

Ulrika

FRÖKEX


De kanske inte ser så mycket ut för världen, de här frökexen, men de smakar desto bättre. Jag hittade dem på LCHF Recept. Och har bakat dem många gånger. Både gången efter orginalreceptet (se nedan) och även i en sötare variant. 

SALTA FRÖKEX:
2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor, rostade
salt
Gör så här:
Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagvis över natten, eller över dagen. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir "kletigt".
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.

Grädda i 125°c i en timme med stängd ugnslucka. 
Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme och öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.

Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.

Ta ut och bryt i valfria stora bitar. 

OBS! Det ska bli krispigt och torrt! Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda en liten stund till och känn av med jämna mellanrum.
Det är bra om det mesta av smeten är torr och krispig då man stänger av ugnen.

SÖTA FRÖKEX:
samma ingredienser som ovan +
2 dl kokosflingor
3 mks kokossocker
3 msk kanel

Ingredienserna jag lade till valde jag att tillsätta till smeten efter det att den har stått och svällt. Då bara blandande jag ner dem i röran innan jag hällde ut den på plåten.

Det går säkert att experimentera i all oändlighet med olika smaksättningar på dessa kex. Säkert har du egna smakfulla förslag.

9 mars 2012

ROSTADE KIKÄRTOR


Kikärter en en baljväxt som har ett högt proteininnehåll och även innehåller mycket mineraler, spårämnen, B-vitamin och fibrer. De är goda att äta som de är i en sallad, eller varför inte göra en mumsig Hummus av dem?
Själv är jag väldigt förtjust i att rosta kikärtorna och smaksätta dem på olika sätt. De blir ett både ett hälsosammare och godare snack än chips, om du frågar mig.

Jag har provat att rosta kikärter på burk/tetra, men de blir inte lika knaprigt goda som torkade kikärter som man blötlägger själv.
Gör så här:

  1. Blötlägg torkade kikärter över natten.
  2. Häll av vattnet morgonen därpå och sätt ugnen på 175 grader.
  3. Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på innan du brer ut kikärterna.
  4. Ringla över olivolja och krydda med din favoritkrydda;
    salt, örtsalt, paprikapulver, chilipulver, vitlökspulver, tacokrydda eller annan favorit.
    Du kan också göra en sötare variant, ringla då över kokosolja och smaksätt förslagsvis med;
    kanel, ingefära, kardemumma, kokossocker eller något annat du tycker om.
  5. Låt stå i ugnen ca 60 minuter. Rör om lite då och då så att kikärterna rostas jämnt. Ha kolla så att de inte bränner vid på slutet, då behöver du ta ut dem tidigare ur ugnen.
  6. Tag ur ugnen och låt dem svalna innan du häller upp dem i en skål.
Om du vill passa på att göra några olika smaksättningar på kikärterna, så kan du rosta en plåt utan att ha olja och krydda på. När kikärterna sedan är färdigrostade blandar du dem med önskad smaksättning.

Ett bra tips för att få barnen att äta mer nyttiga baljväxter är att rosta kikärter och krydda med tacokrydda. Det brukar bli succé.

8 mars 2012

FIRA MED OSS - TÄVLA OM HÄLSOBÖCKER


Vi påminner om vår tävling!
Vi är så fantastiskt glada över det gensvar vi fått av er på vår blogg. Vi hade aldrig kunnat drömma om att få så många som över 10.000 besökare på en dryg månad. Vi är både stolta och glada. Och det är tack vare er, kära läsare, som det går så bra. Det är ni som dels sporrar oss till att skriva mer, nytt och bättre hela tiden. Sedan vet vi att många av er väljer att tipsa om vår blogg och våra recept i era nätverka.

Nu vill vi fira med er och utlyser därför en tävling där du kan vinna en hälsobok. För att se alla böcker du kan välja på, läsa tävlingsreglerna och för att anmäla dig till tävlingen, KLICKA HÄR!

Tävlingen pågår till och med 12 mars då sex vinnare kommer att presenteras här på bloggen. 






KARDEMUMMA I KAFFET - GOTT OCH NYTTIGT

Är kaffet starkt för din mage? Då kan du ha lite kardemumma i kaffet som har en lugnande inverkan och som är bra för din matsmältning.
Kardemumma innehåller mycket antioxidanter och är därför bra för att stärka immunförsvaret.
Kardemumma har även visat sig kunna ha positiv effekt på högt blodtryck.

En skvätt mjölk (gärna havremjölk eller annan laktosfrimjölk), kardemumma och en tesked kokosfett blir ett bra mellanmål som gör att du varvar ner för stunden och får energi till att arbeta vidare när kaffestunden är över





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...