10 mars 2012

FRÖKEX


De kanske inte ser så mycket ut för världen, de här frökexen, men de smakar desto bättre. Jag hittade dem på LCHF Recept. Och har bakat dem många gånger. Både gången efter orginalreceptet (se nedan) och även i en sötare variant. 

SALTA FRÖKEX:
2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor, rostade
salt
Gör så här:
Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagvis över natten, eller över dagen. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir "kletigt".
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.

Grädda i 125°c i en timme med stängd ugnslucka. 
Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme och öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.

Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.

Ta ut och bryt i valfria stora bitar. 

OBS! Det ska bli krispigt och torrt! Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda en liten stund till och känn av med jämna mellanrum.
Det är bra om det mesta av smeten är torr och krispig då man stänger av ugnen.

SÖTA FRÖKEX:
samma ingredienser som ovan +
2 dl kokosflingor
3 mks kokossocker
3 msk kanel

Ingredienserna jag lade till valde jag att tillsätta till smeten efter det att den har stått och svällt. Då bara blandande jag ner dem i röran innan jag hällde ut den på plåten.

Det går säkert att experimentera i all oändlighet med olika smaksättningar på dessa kex. Säkert har du egna smakfulla förslag.

2 kommentarer:

  1. Jag älskar dessa frökex, men hur är det med linfrö och giftighet? Har läst att man kan bli cyanidförgiftad om man äter för mycket... Är det något man måste tänka på?

    SvaraRadera
  2. Det stämmer att det kan vara toxiskt med större mängder linfrö, men om du äter dessa frökex måste du tugga i dig bra många per dag för att det ska vara någon fara.
    Du kan läsa mer här:
    http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Linfro/

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...