11 mars 2012

VETEFRI = HÄLSOSAMMARE OCH SMALARE


I Sverige är bröd en livsnödvändighet. Åtminstone har det varit så förr. Vem minns inte kampanjen för X antal år sedan då Socialstyrelsen (trodde vi) rekommenderade 6 - 8 skivor bröd om dagen. I själva verket var det en lyckad kampanj från brödinstitutet.

Många äter fortfarande bröd, om inte 6- 8 skivor om dagen, så i varje fall varje dag. Många har gått från det helt vita brödet för att istället äta det som man tror mer hälsosamma fullkornsbrödet.
Men, visste du att om du äter två skivor fullkornsbröd till frukost, så ökar ditt blodsocker mer än om du hade ätit två matskedar rent socker?

Blodsockernivåerna är särskilt viktiga att hålla på en stabil nivå om du har diabetes eller om du vill gå ner i vikt. Högt blodsocker ökar insulinnivåerna i kroppen som i sin tur påverkar fettinlagringen.

En ny amerikansk bok " Wheat Belly" skriver författaren och kardiologen Wiliam Davis om vetets påverkan på insulinet och fettinlagringen, men konstaterar också att vi blir hungrigare av att äta produkter med vetemjöl. Då han själv har lett studier där hans patienter fått utesluta vete ur sin kost har han förvånats över den generellt bättre hälsan hos dem, samt att de även har lyckats bli av med sitt bukfett på en häpnadsväckande sätt. Han lyckades också påvisa att patienternas problem med olika inflammatoriska tillstånd förbättrades radikalt samt att diabetespatienter och patienter med hjärt- och kärlsjukdomar mådde mycket bättre av den vetefria kosten.

Davis menar att det finns flera faktorer som ligger bakom, men menar att det vete som vi använder oss av idag har korsats och genmanipulerats så att det inte längre är en föda som är lämplig för oss.
Jag har skrivit tidigare om denna problematik och den nya forskningen kring våra nutida matvanor. Dels är jag allmänt mycket intresserad av kost och hälsa, dels har jag som veteallergiker själv kunnat konstatera vilka hälsofördelar en vetefri kost kan innebära.
Här kan du läsa något av det jag skrivit om tidigare:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...