22 mars 2012

BOKTIPS: Godis åt folket


Bokens hela titel lyder: "GODIS ÅT FOLKET - En bok om hur svenskarna blev sockerslavar i karamellkungens rike". Den gjorde mig nyfiken.
Jag antar att det är fler än jag som har hört att vi svenskar är väldigt duktiga på att äta godis. Till och med så duktiga så att vi är "bäst" i världen på dryga 17 kilo godis per person och år. 17 kilo!!! Inget att vara stolt över...
I boken berättar författarna om hur Karamellkungens verksamhet växte från att försäljning av lösgodis i någon enstaka butik i Stockholmstrakten till att bli stora i hela landet och sedermera även utanför våra gränser. Vi får läsa om konkurrensen med "godisprinsar" och andra stora aktörer på "snaskhimlen". De ger oss en inblick i hur otroligt skickligt upplagd strategi och marknadsföringen är och hur lätt vi har gått på alla deras knep.
En mycket intressant och lättläst bok som även tar upp vad godiset innehåller, hur media påverkar och vad myndigheterna tycker.

Jag har själv varit svag för sötsaker, men undrar om jag verkligen har lyckas trycka ner 17 kilo godis på ett år? Har svårt att tro det. Sedan jag har lagt om min kost har mitt sötsug minskat rejält och när det väl infinner sig, så har jag bättre alternativ att ta till än smågodis - för det mesta ;-).
Det är skrämmande, tycker jag, att vi har lyckats skapa detta beroende. För visst är det ett beroende det handlar om för många. Godis som förr var till för att sätta guldkant på tillvaron och som åts vid speciella tillfällen -  det är i dag tillgängligt överallt och vi stackars stressade nutidsmänniskor tycker minsann att vi måste sätta guldkant på vår tillvaro varje dag... Det söta kickar i gång belöningssystemet och eftersom vi är stressade tycker vi att vi behöver belöna oss ofta. Ganska snart har du fått ett beroende.
Inte bra.
Läs boken och jag lovar dig att du kommer att få dig en tankeställare vilken kommer göra att du kommer att ha betydligt lättare att passera smågodisdisken framme vid kassan nästa gång. / Ulrika

2 kommentarer:

 1. Jätteintressant. Effekten av boken låter lite som den man kan få av att läsa boken Den hemlige kocken: "Tack, men nej tack. Jag vet vad det är i nu, så jag står över." ;-)
  (Och jag har också svårt att tro att jag skulle få i mig 17 kg godis.)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är effekten ;-).
   Om du och jag har svårt att få i oss 17 kilo godis per år, då kan du tänka att de finns de som säkert får i sig det dubbla. Skrämmande tanke... Kram

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...