21 mars 2012

HUR HÄLSOSAM SKA/MÅSTE JAG VARA???

När jag diskuterar ämnet hälsa med andra är det mer regel än undantag att den jag pratar med uttrycker en önskan om att leva sundare och hälsosammare än vad han/hon gör. Ändå kan det i mina ögon vara en person som lever rätt balanserat och hälsosamt. Men vi kan alltid bli ännu mer hälsosamma...
Ibland är det också personer som en ganska lång bit kvar till att kunna kalla sitt leverne för hälsosamt. Om så är fallet och man ändå känner en längtan efter att leva mer hälsosamt, att känna energi och glädje i livet, så kan det kännas som ett omöjligt sjumilakliv att ta sig dit. Det är med andra ord ingen idé att ens försöka.
Känns det igen?

Problemet för många är att vi har förebilder som vi jämför oss med. Dessa förebilder är antingen oerhört hälsosamma tack vare sin proffession, eller så är de duktiga på att framstå som hälsosamma. Väldigt få människor klarar nämligen av att lyckas på precis alla plan i sitt hälsosamma leverne. Proffsidrottarna har sitt jobb som sin livsstil och är beroende av hur väl de tar hand som sig själva och sina kroppar. De har all tid i världen att göra just det också. Något vi andra sällan har.
Det går alltså inte att jämföra sig med någon som har helt andra förutsättningar än vad du har. Det blir inte rättvist och du är dömd att misslyckas.

När någon frågar mig hur hälsosam man "ska" vara", så brukar jag ställa en motfråga.
- Hur bra vill du må?
Ju bättre du tar hand om dig, desto bättre kommer du att må. Så enkelt är det.
Men i praktiken måste du också tänka efter vad du faktiskt kan åstadkomma. Om du inte har samma förutsättningar som "hälsoproffsen" får du troligtvis sänka din ambitionsnivå.

Det jag brukar rekommendera till någon som önskar leva mer hälsosamt (kost och motion) är att detta:

 1. Börja med att göra en liten förändring i taget. Ofta är vi väldigt motiverade i början och har stora planer om motion och kostförändringar. Risken är då stor att du inom 14 dagar tappar allt vad motivation heter då du inser hur svårt det är att få ihop allt. Välj istället EN sak att börja med. Något som du är säker på att du kommer att klara.
 2. Bygg sedan på med nya goda vanor allt eftersom. Ha gärna en färdig plan på vad du vill göra framöver, men ha inte för bråttom. Lägg till en ny sak i taget och känn efter så att det fungerar för dig.
Det positiva med detta är att du hamnar i en spiral av god energi. Du kommer att kunna känna av de positiva effekterna av de hälsosamma val du gör och då kommer du hela tiden att bli lättare både fysiskt och mentalt att fortsätta att skaffa dig nya, goda och hälsosamma vanor.

Vilken blir din första ny, goda och hälsosamma vana du vill börja med?


Ulrika

2 kommentarer:

 1. Hej igen!
  Har en fråga som inte har med inlägget att göra men som ni kanske kan hjälpa mig med. Jag var på BVC med mina småtjejer (1 och 2år gamla) och 1åringen hade då oförändrad vikt sen i januari och 2åringen hade gått ner i vikt och väger nu 11.5kg men borde, mot sin längd, väga närmare 14kg. De har varit mkt sjuka under jan-mars och har alltid innan följt sin kurva. Läkaren sa såklart att de behövde gå upp i vikt men när jag frågade om han hade förslag på bra mat som ökar vikten så sa han "men lite fika bröd och sånt skadar ju aldrig" och flinade lite... Mina barn äter bra mat till frukost/lunch/middag och de får fika ibland (inte varje vecka) och de får lite lördagsgodis (inte 1åringen) Det jag tycker är svårt är mellanmålen som ofta består av välling... Har Ni ngt tips på bra mat som får dem att gå upp i vikt, att ge dem extra fika mm ser jag inte som ett alternativ!!! Dessutom finns det problem (inga sjukliga problem) med viktuppgång på min mans sida av släkten så jag vill heller inte "lägga grunden" för ngt sånt genom att ge dem socker mm ionödan!
  Visst måste det finnas ngt bra sätt att gå upp i vikt?

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 2. Hej Charlotte och tack för din fråga!
  Först vill jag förtydliga att jag varken är dietist eller läkare, och även om jag var det, så skulle jag nog inte vilja ge dig några exakta råd utan att mer vetskap om dina barn och deras situation.
  Det jag känner spontant är att då viktnedgången har uppkommit under en tillfällig sjukdomsperiod, så borde de utan några större problem gå upp i vikt igen så snart de blir friska och orkar äta normalt igen. Min erfarenhet är att barnen automatiskt blir hungrigare och kommer att vilja äta både oftare och större portioner för att "äta ikapp" när de har tillfrisknat.
  Inte ska du behöva göda dem extra med kaffebröd och sådant, utan håll det på den nivå du har haft tidigare och som du känner dig nöjd med. Det du skulle kunna göra ära att öka lite på de goda fetterna, såsom smör, olivolja etc. Snåla inte med smör på mackorna, pålägg eller sås med andra ord.
  Hoppas att ni alla både får vara friska och krya och att aptiten kommer åter.

  Kram Ulrika

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...