18 februari 2013

HÄLSOSMARTA DETOX - STARTSKOTTET


Ja, då är vi igång!
I dag startar vår 14 dagar långa HÄLSOSMARTA-detox. Vi har fått höra att det är många som  kommer att detoxa tillsammans med oss, och det känns jätteroligt. Vi kommer skriva här på bloggen under hela detox-perioden för att inspirera er med fakta, tips och recept och likaså på vår Facebooksida.
Var gärna aktiv och dela med dig av frågor, egna tips och förslag och annat som du tror att alla som är med i detoxen kan vara intresserade av. Låt oss hjälpas åt att inspirera varandra!

Den vanligaste detox-frågan brukar vara: - Vad ska jag äta till frukost?
Om du är van vid att äta smörgås eller fil/yoghurt, så behöver du tänka om radikalt. Här kommer några frukostförslag:

 • Grön smoothie: Det är TOPPEN att börja dagen med en grön smoothie. Alla nyttiga vitaminer och mineraler går rakt ut i ditt system. Vänta gärna ca 30 minuter innan du äter något annat, så har kroppen chans att verkligen ta upp alla nyttigheter. En grön smoothie blandar du i en mixer. Basen är gröna blad (ex. spenat, ruccola, grönkål), banan för lite sötma, och sedan frukt eller grönsaker efter smak. Välj i första hand grönsaker under detoxen. Läs mer om grön smoothie HÄR.
 • Ägg: ger bra mättnadskänsla och energi. Ät det kokt eller som en omelett.
 • Soppa: koka grönsaker i buljong och mixa slätt. Det fungerar alldeles utmärkt att äta lunch-/eller middagsmat även till frukost.
 • Gröt på bovete: med lite bär och om du vill sojamjölk
 • Varm Quinoa: med frukt/bär efter smak.
Till lunch och middag har du massor av möjligheter att kombinera maträtter av grönsaker och om du vill kombinera med fisk, kyckling och/eller ost av får/get/buffel. Välj själv om du vill avnjuta kalla fräscha och råa sallader eller om du föredrar något varmt.
Sås kan du göra med kokosmjölk som bas.

Se till att dricka mycket, helst mellan måltiderna och inte under - då underlättar du matsmältningen. Njut av:
 • Kallt vatten, naturellt eller smaksatt med citron, gurka eller kanske hallon.
 • Varmt vatten. Låt vattnet koka i 10 minuter, gärna med lite färsk ingefära i, och drick mellan måltiderna. Underlättar matsmältningen och håller dig mätt.
 • Te: grönt, vitt te, rooibos eller örtteer. Det finns örtteer med detoxande verkan som kan hjälpa dig på traven med utrensningen.
 • Grönsaksjuicer (inte fruktjuicer, de är för söta)
Bra snacks om du är hungrig eller sugen.
 • En handfull nötter
 • En handfull mandel
 • En bit get- eller fårost
 • En banan eller annan frukt
I största möjliga mån bör du också se till att du kan ta det lugnt och inte behöver stressa. Låt det även bli ett par veckor med mental detox.

Varmt lycka till önskar Josefi & Ulrika
 och låt oss får höra hur det går för dig.

Grön smoothie är din bästa start på dagen.

5 kommentarer:

 1. Härlig detoxmorgon :-) Jag startade morgonen med ett stort glas ljummet vatten med citron, yerba mate te och sedan en grönsaksjuice med vetegräs.
  Tänkte höra med er hur ni tänker angående zucchini, svamp, aubergine, tomat etc. Enligt boken som ni rekommenderar (jag har lånat den på bibilioteket) så är ju detta grönsaker som inte är bra (inte är tillåtna?) att äta. Är det för att dem är syrabildande?
  Jag förstår ju att det är upp till var och en vad man väljer att äta, men skulle gärna vilja veta hur ni tänker om dessa grönsaker.
  Jag känner mig jättepeppad för att detoxa med er och alla andra :-)
  Tack för en bra, kul, inspirerande blogg!
  /Maria B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min tanke är att lägga det på en nivå som känns hanterbar. Om det är första gången man detoxar kan bara känslan av alla "förbud" bli övermäktigt. Det stämmer att de grönsaker du räknar upp är syrabildande och därmed belastar kroppen onödigt mycket. Vill du vara strikt utesluter du dem.
   Själv äter jag lite grann av dem, men ser till att de inte är den huvudsakliga födan under detoxen.
   Roligt att du känner dig peppad. Berätta gärna hur det går för dig på vägen. /Ulrika

   Radera
 2. Men ni rekkommenderar soja mjölk,läser så mycket om att soja är cancerframkallande..sojamjölk, soja yoghurt, soja bönor tofu m,m ska man undvika. Har ni läst på om det? Själv andvänder jag mandelmjölk eller hasselnötsmjölk.
  Tac för en inspirerande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det råder delade meningar om soja. Framför allt handlar det om att många sojaprodukter görs på genmanpulerad soja, och den vet man inte ännu fullt ut vilka hälsoeffekter den har.
   Soja har också visat sig ha väldigt många positiva hälsoeffekter.
   Bäst är om du kan hitta ekologiska produkter så i och med det är "rena". Annars bör intaget vara måttligt, tänker jag.
   Mandel- och hasselnötsmjölk är självklart jättebra alternativ och du vill hoppa över sojan./Ulrika

   Radera
 3. Kan man få receptet på din soppa m kronärtskocka o kikärtor som du skriver om på FB? Verkar GOTT!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...