25 februari 2013

HÄLSOSMARTA-DETOX: vecka 2Då har vi avklarat den första veckan i vår gemensamma detox. Det har varit härligt att höra all er positiva respons. En del är vana detoxare och andra provar på för första gången.
De första dagarna kan vara lite jobbiga. Ju mer gifter du har i dig och beroenden (socker, kaffe, vetemjöl etc.) du har med dig sedan tidigare, desto fler avgiftningssymptom riskerar du att uppleva. Men efter de två - tre, ibland kanske uppåt fyra - fem dagar brukar tröttheten och den eventuella huvudvärken att ge med sig.

Förhoppningsvis har du hittat bra matrutiner under denna första vecka och favoritmat som du tycker om och som fungerar under detoxen. Nu återstår den sista veckan, så fortsätt gärna med de favoriter du hittat.

Bra tips på detoxmat, drycker och snacks hittar du här nedan. De kan behövas anpassas något beroende på hur strikt du detoxar.:

FrukostMatTillbehör/snacks

Sötsugen
Min favoritfrukost hittills under detoxen är denna mumsiga bovetegröt med bär, kokos, chiafrön och mandel.
Du gör så här:
Skölj ½ dl boveteflingor ordentligt i kokande vatten (för att skölja bort färgämnet fagopyrin som kan irritera ögats slemhinna). Lägg i en kastrull tillsammans med 2 dl vatten. Koka i 5 - 8 minuter (tills vattnet kokat in). När gröten är klart lägger du ner hallon och blåbär (eller andra bär du föredrar). Lägg locket på kastrullen i ett par minuter och låt bären tina/mjukna.
Häll upp i tallrik och häll på riven kokos, chiafrön och strö sist över mandlar  och lite kanel.

Bovetegröt med bär, kokos och mandel


Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...