11 september 2013

GLUTENINTOLLERANT? - SKIPPA GLUTENFRITT

När jag själv för drygt tre år sedan fick veta att jag var allergisk mot vetemjöl var min första tanke:
- Ja men det finns ju så mycket specialkost som är specialgjord och glutenfri, så det kommer inte bli några större problem.
Så jag började min "glutenfria- karriär" med att köpa en massa livsmedel som var märkta med "Glutenfri". Ganska snart insåg jag att de flesta av alla dessa livsmedel faktiskt innehöll vete ändå, i form av veteprotein. Alltså var de inte bra för mig ändå.
st
Du som av olika anledningar inte kan eller vill äta vetemjöl eller produkter med gluten och istället väljer att köpa glutenfritt. Ta och läs innehållsförteckningen på dina produkter, och ta tid på dig, för de brukar vara ganska långa och innehållsrika.
Glutenfritt är visserligen fria från gluten, men istället innehåller de oftast en väldig massa produkter som är allt annat än naturliga och hälsosamma.
Faktum är att många som får diagnosen glutenintolerans och går över till glutenfria livsmedel visserligen mår bättre tack vare avsaknaden av gluten, men som ändå fortsätter att må rätt risigt utan att förstå riktigt varför. Anledningen kan definitivt vara att din kropp säger ifrån att den inte uppskattar alla dessa modifierade, härdade och processade ämnena.

Men vad sjutton ska man äta då?
Titta på LCHF-kosten och låt dig inspireras av den. Ta bort bröd och pasta och satsa på grekisk yoghurt,  grönsaker, bönor och linser, kött, fisk och kyckling, frukt och bär mm. I LCHF- kosten hittar du massor med god och nyttig mat. Den innebär inte att du ska frossa i fett och kött - det är en vanlig missuppfattning. Du behöver visserligen inte vara rädd för att ha grädde i såsen eller ta en klick smör på din nykokta broccoli, men du behöver inte äta överdrivet mycket.
Det kommer att bli både godare och billigare för dig.

Bra LCHF-mat

1 kommentar:

  1. Hej, det är inte alla som kan välja och vraka då man som jag är både glutenintolerant och har mjölkproteinallergi och äggallergi och förstörd mage av gluten/celiaki. Det finns inte så mycket kvar att välja på. Men smal blir man :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...