9 september 2013

SOCKERBEROENDE KAN BERO PÅ DIN HJÄRNKEMI


Känner det att det vattnas i munnen så fort du bara tänker på något sött?
Kan du inte sluta äta godis förrän sista biten är uppäten?
Kan det vara så att du faktiskt är sockerberoende?
Du kan testa dig HÄR.

Beroende på olika biologiska faktorer har vi olika "fallenhet" för att fastna i beroenden. Grunden är en medfödd hjärnkemi som kan handla om:

  • För lite serotenin. Serotenin är en "lyckohormon" som får oss att må bra och känna oss tillfreds med oss själva och tillvaron. Har vi för lite serotenin känner vi ett starkt sug efter sötsaker eller andra snabba kolhydrater som bröd och pasta. 
  • För lite betaendorfin. Reglerar bland annat självkänslan och orsakar depressioner. Skapar också ett stort sug efter framför allt sötsaker.
  • För lite dopamin och katekolaminer. Leder till missnöjdhet, låg energi, minnesproblem och depression bland annat.
Dessa faktorer var och en för sig eller tillsammans  gör att du med all vilja i världen kommer att ha det svårt att stå emot sötsaker.
Forskare tror att en av anledningarna till att vi får dessa förändringar eller "brister" i hjärnan beror på att vi inte får i oss tillräckligt med (bra) fett. Lågfettkost är allt annat är bra kost för din hjärna.

Du kan själv påverka dessa hormoner genom kosten du äter. Bra fetter som sagt som du hittar i feta fiskar, nötter, olivolja, avokado, kokosolja är perfekt "hjärmat". Skippa de snabba kolhydraterna (socker, vetemjöl, ris mm.) och ät så kallad artegen föda - mat som vi är skapta för att äta och inte några konstiga processade produkter som gör mer skada än nytta.

Mer om detta och sockrets påverkan på din kropp kan du läsa i Sockerbomben i din hjärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...