2 september 2013

GLYKOSSIRAP (High Fructose Corn Syrup) ÄR VÄRRE ÄN SOCKER

 High Fructose Corn Syrup (HFCS) är ett sötningsmedel som många gånger får ersätta det vanliga vita sockret i godis, bakverk, desserter, yoghurtar och annat som ska vara sött. Mycket tack vare att det är billigare att tillverka och också för att den flytande konsistensen är smidig att blanda i så gott som alla föda. Det har varit ett vanligt sätt att söta livsmedel i i USA i många år och är sedan slutet på 90-talet de allra vanligaste sötningsmedlet. Inte lika vanligt här i Sverige där vi oftast använt oss av vårt vita socker från sockerbetor i första hand. Men, det börjar användas flitigare och flitigare även hos oss och troligtvis har de flesta av oss inte en aning om att vi får i oss HFCS.

HFCS tillverkas av majs som bearbetas till stärkelse och resultatet bli en svagt gul vätska som lätt låter sig blandas med andra livsmedel. Redan här borde vi bli lite misstänksamma. Majs är nämligen ett av de livsmedel som genmanipulerats mest.

I boken Fat Chance av läkaren Robert H. Lustig skriver han att om det är ett enda ämne vi kan skylla det mesta av den skenande ohälsan och det metabola syndromet på, så är det just HFCS. Amerikanerna är de som har stört problem med fetma i hela världen, det är också de som använder HFCS i allra störst utsträckning.

Varför är det så dåligt för oss? Borde väl vara samma som vanligt socker i varje fall?
Nej, det är värre. Mycket värre. Och socker som är illa nog.
Det som händer när vi äter HFCS är följande:

  • Det höga innehållet av fruktos skadar vår lever som kan ge likartade och till och med värre skador som vid konsumtion av stora mängder alkohol - fettlever.
  • Det orsakar snabb viktökning och kronisk fetma då våra insulinnivåer höjs samt ökar vår aptit.
  • Ökar risken för typ 2-diabetes.
  • Aptitregleringen slås ut då vi blir leptinresistenta (känner inte av mättnad och kroppen reagerar som den svälter oavsett hur mycket du äter = ständig viktökning).
  • Starkt inflammatorisk vilket ökar risken för cancer, reumatism, allergier, astma, MS, hjärt- och kärlsjukdomar och alla andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Uppges kunna skapa ett ännu större sockersug än vad vanligt socker för - alltså varning för dig som är sockerkänslig.
  • Förhöjt blodtryck
  • Försämrat kolesterol
  • Stark beroendeframkallande på samma nivå som kokain enligt nya studier.
Vi vill inte hamna i samma hälsoläge som USA är idag. Därför måste vi lära oss att vara uppmärksamma. Och det krävs verkligen medvetenhet och en ansträngning här. Det är nämligen inte så lätt som att leta efter High Fructose Corn Syrup eller HFCS i innehållsförteckningen. HFCS gömmer sig bakom en mängd olika förkortningar och sifferkombinationer.
Du som månar om din och inte minst dina barns hälsa måste veta att HFSC är samma sak som:
  • glykossirap
  • stärkelsesirap
  • glukos
  • modefierad majsstärkelse
Nedanstående produkter kan vara gjorda på majssirap, men också komma från andra livsmedel såsom ris, potatis eller andra stärkelserika produkter. Är du osäker och vill ha svar, kontakta tillverkaren:
  • maltodextrin
  • förtjockningsmedel
  • kostfiber
  • E1440
  • E1442
  • E1450
  • E1451
Framför allt finns HFCS i godis och inte minst i vårt smågodis. Där är det väldigt koncentrerat och vi får alltså snabbt i oss stora mängder.

Vill du läs mer om HFCS? Här är några länkar:

Ulrika



2 kommentarer:

  1. Glykossirap är gjort utav vete.

    SvaraRadera
  2. Glykossirap kan också vara gjort av vete, men framställs ofta från majs då det sägs vara billigare. Tillverkarna har i nuläget inte någon skyldighet att deklarerar ursprunget på glykossirapen. /Ulrika

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...