5 juli 2013

SNABBA KOLHYDRATER LIKA BEROENDEFRAMKALLANDE SOM HEROIN OCH KOKAIN

Milkshake med högt GI gör dig beroende
 Många av oss vet det redan - snabba kolhydrater, inte minst socker och vetemjöl skapar beroende. Nu börjar forskningen hinna i kapp och nya studier bevisar förändringar i vår hjärna efter intag av snabba, raffinerade kolhydrater.
Dessa livsmedel påverkar centra i hjärnan där vi känner tillfredsställelse som också lätt leder till beroende. Forskarna jämför detta beroende med det vi kan få av heroin eller kokain exempelvis.

När vi tar droger eller för den delen äter en påse smågodis producerar vår hjärna dopamin. Ett ämne som gör oss "höga" och tillfreds. Ett tillstånd vi gärna vill komma tillbaka till - ju snabbare desto bättre. Där skapas beroendet.

Det som skiljer denna studie från tidigare är att man i det här fallet lät deltagarna äta exakt samma antal kalorier i en milkshake. Två grupper av män fick denna milkshake och för hälften av dem innehöll den socker (glukos) och hade ett högt GI-värde medan  den andra smakade sött, men var sötad med sötningsmedel och GI-värdet var lågt.
Jämförelser gjordes efter fyra timmar och det var solklart att de som hade druckit milkshakes med högt GI-värde var betydligt hungrigare och dessutom hade ett betydligt starkare sug efter mer mat = mer snabba kolhydrater.
Tidigare studier har kunnat påvisa samma resultat. Det som skiljer denna studie från de tidigare är att man här lyckas påvisa att du genom val av diet - en utan snabba kolhydrater som håller blodsockret på en jämn nivå och insulinet i schack, kan komma tillrätta med problematiken.

Många av oss vet redan av personliga erfarenheter detta. Ändå är det inte alltid så lätt att hålla sig till den typen av mat som vi mår som bäst av, vilket är:

  • Grönsaker
  • Frukt
  • Bönor
  • Nötter, frön och mandlar
  • Fullkornsprodukter
  • Fiberrika livsmedel
Håll dig borta så mycket du kan från sådant som innehåller en massa processade och snabba kolydrater: godis, bakverk, glass, chips, ris, pommes frites, bröd, pasta etc.

Studien som nyligen publicerades i The American journal of Clinical nutrition kan du läsa här:

Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in men


Bra mat med lågt GI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...