14 oktober 2013

ANDAS RÄTT FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH STÖRRE LUGN

Med mycket stor sannolikhet andas du inte så bra som du skulle kunna. Med bra menar jag långsamt och djupt. Forskning har visat att vår andning (hur vi syresätter våra kroppar) har försämrats över tid. I dag andas vi både snabbare och ytligare än vad vi gjorde för 50 år sedan.

När du utsätts för stress eller något som känns jobbigt är andningen det första som kroppen reagerar med att förändra. Dels blir andningen kortare och snabbare och dessutom spänner du kroppen. Då många av oss känner mer eller mindre stress konstant är det lätt att förstå att vår andning har försämrats.

Känn efter nu när du sitter framför datorn och läser den här texten. Hur fungerar din andning? Fokusera på några andetag och känn efter. Känner du inandningen nere i magen, eller är det en kortare inandning som bara nå bröstkorgen?
Andas du med din näsa eller med din mun?
Hur känns axlarna? Är de spända och lite uppdragna?
Sitter du rakt eller hopsjunken?

Om vi sitter fel, känner oss stressade och spända, blir lätt andningen ytlig och snabb. Andas vi dessutom med munnen istället för med näsan drar vi lättare in bakterier och virus i kroppen som annars näsan lättare har kunnat "filtrera bort".
Om du andas fel, syresätter du inte kroppens organ optimalt, vilket leder till att du blir trött och energilös. Dessutom är en annan av andningens viktiga funktioner att hjälpa kroppen med att rensa ut slaggprodukter. Upp till 70 % av kroppens slaggprodukter försvinner ut med vår utandningsluft. Andas du inte tillräckligt djupt fungerar inte rensningen till fullo.

Ett av de snabbaste sätten för dig att öka din energi är att träna på att andas rätt. En lätt och väldigt energigivande metod är JA-andning som du med fördel kan praktisera flera gånger om dagen. Du kommer snart att märka av ökad energi - både fysiskt och mentalt. Så här går det till:

JA-andning:
Det är viktigt att du andas in så djupt du bara kan. Luften ska pressas ner och fylla hela din mage. Du ska också tänka på att din utandning ska pågå dubbelt så länge som din inandning. När du låter utandning ta längre tid sänder det signaler till kroppen att du "släpper ut" och "rensar", vilket ger en avslappnande effekt.

 1. Andas in genom din näsa och fyll långsamt och försiktigt din mage (känna att den expanderar) och låt sedan luften fylla på uppåt så att den fyller bakom revbenen och ända upp till nyckelbenen.
 2. När du andas in andas du in ett JA - till dig själv, till att du är ok, till att du fyller på med energi, till livet. Andas in JA till allt du uppskattar, tycker om och behöver.
 3. Andas sedan ut genom näsan och låt utandningen ta dubbelt så lång tid som inandningen. Även på utandningen tänker/känner du JA till dig själv och det du behöver.
 4. Fortsätt att andas in och ut på samma sätt under tre-fyra minuter - gärna längre om du känner att du har tid.
Prova gärna denna övning redan idag och låt oss veta hur det kändes?
Hur mådde du direkt efteråt?
Hur mår du efter att ha provat övningen flera gånger under flera dagar?

Ulrika

2 kommentarer:

 1. En fördjupning i andningen och vad man upplever i kroppen kallas mindfulness att vara här och nu. Detta påverkar hela kroppens system och sänker blodtrycket och ökar hjärnans kapacitet bla. Bara positiva resultat. Väl beprövat och även vetenskapligt bevisatp genom tester på munkar som mediterar mycket med andningen som grund. Tester har gjorts och visat att det sker positiva förändringar med 10 minuters träning om dagen i åtta veckor. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar :-)!
   Mindfulness är ett fantastiskt "verktyg" för att må bra här och nu och som kan hjälpa vårt välmående på många plan.
   Inte minst är det ett mycket bra sätt att motverka stress.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...