9 juni 2014

HUR FÅR JAG BARNEN ATT ÄTA NYTTIG MAT???Ja det är en av de vanligaste frågorna vi på HÄLSOSMARTA får. Det är många föräldrar genom decennier som brottats med att få barnen att äta upp sina grönsaker...
Det stora problemet idag är att det finns så mycket sött och gott att välja på. Barnets allra första föda är bröstmjölken som är väldigt söt. Vi är designade för att uppskatta sött och inte minst barnen har den förkärleken.
Om vi backar några hundra år i tiden fanns inte på långt när det utbudet av mat som finns idag. Då åt man det som serverades - om man hade tur och hade mat på bordet. I dag är det få familjer och barn som inte kan äta sig mätta varje dag. Problemet är istället ofta det motsatta. Vi äter för mycket och vi äter fel sorts mat.
Många föräldrar känner därför oro över att barnen ska bli sjuka och kanske överviktiga och sliter sitt hår för att de ska välja att äta broccolin eller grönsakssoppan.

Självklart är det så att smaken hos barnen, precis som hos oss vuxna är olika. En del barn föredrar grönsaker och andra nyttigheter före skräpmat - men de flesta gör det inte.
Så länge du som förälder serverar skräpmat (pizza, chips, godis, glass, snabbmat etc.) så kommer barnen med stor säkerhet att välja den före eventuella nyttigheter som finns i huset. Så enkelt är det.
Ett annat problem är att skräpmaten med sitt innehåll av socker, snabba kolhydrater, härdade fetter, färgämnen och andra tillsatsämnen som inte är naturliga för oss skapar en kemisk obalans i barnens (och våra) kroppar som gör att de inte förmår att känna vad det är vi egentligen behöver - riktiga och stärkande näringsämnen från bra och ren mat. Det blir en kemikalie-cocktail som skapar egna sug och begär - efter ännu mer skräpmat.

Det bästa du kan göra som förälder är att minska ner på skräpet och allt eftersom börja införa riktig mat. Du behöver inte göra alla rätt på en gång. Försök att successivt hitta nya och bättre alternativ som hela familjen uppskattar. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt barnen ställer om och börjar längta efter morotsstavar eller tomatsoppa ner deras kroppar klarar av att sända ut rätt signaler igen.

Några andra tips för att få barnen att äta mer grönsaker:

1. Låt barnen prova nyheter och vara med och skära och tillaga.
2. Ät både råa och tillagade.
3. Prova att mixa i smoothies tillsammans med frukt.
4. Laga soppor.
5. ”Smyg ner” i maten.
6. Gör ingen stor grej av det – tvång funkar inte

// Ulrika

4 kommentarer:

 1. Bästa sättet att få ungarna att äta grönsaker är att vara ute i god tid (alltså planera!) och ha en god dippsås (hemmagjord förstås!) och grönsaker uppskurna i lagom bitar. Sen när kidsen kommer och säger att de är hungriga så ställer man fram dipp och grönsaker och säger typ: "håll till godo medan jag lagar maten". Ser de dessutom att man själv är där med fingrarna i grönsaksfatet och äter av grönsakerna så kommer de garanterat att äta de också! Hungern (och att se föräldrarna äta) är bästa motivationen! Det funkade jättebra både på mina egna barn och på deras kompisar! :D

  SvaraRadera
 2. Tack Annelie för det tipset :-)! Håller med om att det fungerar för både vuxna och barn. Det är ett "knep" som man ofta använder sig av ute på förskolorna för att locka barnen till att äta fler grönsaker. Plockmat går ju alltid hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och allt smakar bra (eller bättre...) när man är hungrig!! :D

   Radera
 3. Så är det definitivt Annelie :-)!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...