18 juni 2014

MINSKA DITT SOCKERSUG MED HJÄLP AV ÖRTER


Sugna på något sött blir vi av olika anledningar. Vi har också olika behov av snabba kolhydrater och söta smaker beroende både på vår unika biokemi och på hur mycket vi rör oss bland annat.
Det INGEN har några fysiska behov av är socker. Däremot kan vi behöva frukt, bär, honung och andra naturligt söta livsmedel.
Sötsuget är biologiskt. Vi är designade för att uppskatta sådant som är sött. Vår första föda, modersmjölken är väldigt söt till exempel. Forskarna tror att människans förkärlek för söt föda är en av anledningarna till att vår art har utvecklats så bra som den har. Hjärnans bränsle är nämligen glukos som bildas när kolhydrater bryts ner i kroppen - desto snabbare och sötare kolhydrater desto mer glykos.
Man tror att människans hjärna har utvecklats som den har gjort tack vare att vi på olika sätt lyckats hitta och äta sötsaker.

Men vi är som sagt inte gjorda för att äta en massa sockerrika livsmedel - sådant som idag finns i överflöd i alla matbutiker: godis, läsk, glass, kakor osv. Det blir vi sjuka av och de enda som tjänar på den typen av kost är tillverkarna och läkemedelsindustrin.
Ju mer producerade sötsaker vi äter, desto större tenderar vårt sug och vårt behov bli. En smart business för tillverkarna med andra ord. Kroppens signalsystem slås ut och det kemiska beroendet efter det raffinerade sockret blir snart ett faktum.
Är du sedan dessutom trött, stressad eller kanske ledsen, så kommer suget efter den söta "trösten" att bli ännu större.

Om du vill bli av med ditt sockersug eller i värsta fall beroende, så finns det bara en väg. Du måste kraftigt minska ner på alla produkter som innehåller raffinerat socker. En del måste till och med avstå helt då beroendet är så stort att nolltolerans är det enda som gäller.

Det finns också annan hjälp på vägen att få som kan få dig tillbaka på rätt bana och minska sockerbehovet. Lisen Sundgren har stor kunskap om våra örter och hur de kan användas, och hon tipsar bland annat om dessa som kan hjälpa till att minska sockersuget:


 • Anis -minskar sockersug, balanserar blodsockret och ger ökad energi. Prova anis i maten eller som te (½ tsk frön i hett vatten).
 • Kardemumma - lugnande, kramplösande, stimulerar cirkulationen till hjärnan, upplyftande och allmänt stärkande. En bra krydda för energi, god smak och för att lyfta humöret.
 • Cayennepeppar - blodrenande, rik på antioxidanter, bra för cirkulation och värmande.
 • Kanel -ger ett stabilare blodsocker, sänker GI-värdet, lugnande och stimulerande för nervsystemet, urindrivande och renande.
 • Fänkål - minskar sockersuget.
 • Ingefära - stimulerande, antioxidant, upplyftande, renande, god, värmade och läkande.
 • Grönt te - antioxidant, stimulerande, dämpar aptiten/sockersug.
 • Lakrits (lakritsroten) - stärker binjurarna (som utsöndrar stresshormonet adrenalin), näringsrikt, hostdrivande, stärker livskraften och bidrar till att man känner sig lugn och harmonisk.

Andra tips som jag själv gärna delar med mig av för att minska på sockersuget är:

 • Ta en tesked kokosfett i en kopp kaffe eller te
 • Se till att äta mer protein. Får du lätt sockersug och snabbt liv hungrig så se till att äta protein till alla måltider och undvik att äta enbart kolhydrater, som exempelvis en frukt. Ta några nötter eller mandlar till samtidigt.
 • Drick ett glas vatten med pressad citron i.
 • Prova att ta tillskott av krom, magnesium, zink och järn - brister på dessa mineraler kan orsaka sockersug.

Har du några andar tips på vad du brukar göra för att dämpa ditt sockersug? Dela gärna med dig.
// Ulrika

http://www.halsa.se/Bloggar/Partnerbloggar/Naturlig-halsa/Life-by-Lisen/Inlagg/?BlogEntry=20623

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...