24 november 2014

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA (vete- socker- och mjölkfria)


Självklart går det att baka julens alla godsaker på ett HÄLSOSMART sätt. Här är en snabbakad saffransmuffins med en kärna av mandelmassa. Och naturligtvis är den bakad utan vetemjöl, socker och inte heller mjölk. Riktigt saftig och god.

Du behöver till muffinssmeten (20 st):
2 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
½ dl psylliumfröskal
2 tsk bakpulver
2 ½ dl mandelmjölk (eller annan "ko-fri mjölk)
4 msk kokosolja
4 - 5 msk honung
2 pkt (1 g) safftan
2 ägg
2 dl russin

Till mandelmassan:
2 dl mandelmjöl
5 msk honung

Till dekoration:
Flagad mandel

Gör så här:
Börja med mandelmassan som är hur enkel som helst att göra. Blanda bara ihop mandelmjölet och honungen och låt stå och "vila till sig".
Blanda sedan alla de torra ingredienserna ( mandelmjöl, bovetemjöl, psylliumfröskal och bakpulver) i en bunke. Rör om ordentligt. Knäck äggen i mjölblandningen och blanda väl.
Värm mjölken i en kastrull på spisen på medelvärme samtidigt med honungen, kokosoljan och saffranet. Blanda väl och se till att honung och saffran löses upp ordentligt.
Häll vätskan i mjölblandningen och blanda ihop till en jämn smet.
Rör till sist ner russinen.

Forma 20 små bollar av mandelmassan och lägg dem i muffinsformar.
Klicka sedan på en dryg matsked smet i varje form och avsluta med att strö lite flagad mandel över.
Grädda i mitten av ugn i 200 grader ca 15 minuter.

// Ulrika

2 kommentarer:

  1. Mm vad gott det låter! Går psyllimfröskalen att byta ut eller utesluta tror ni? :)

    SvaraRadera
  2. Ja de är verkligen jättemumsiga :-). Psylliumfröskalen går så klart att byta ut. Det som är bra med dem är att de håller ihop degens väldigt bra så att den blir nästan som "vetebrödsdeg" snarare än muffinsdeg. Men du kan ta lite mer av mjölet istället, så får du en fastare konsistens. Lycka till och berätta gärna hur det gick. /Ulrika

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...