19 juli 2013

GREKISK FETAOSTPAJ (vetefritt)

Grekisk Fetaostpaj
Under många år hade jag en favoriträtt - Grekisk Fetaostpaj. När jag för ett par år sedan fick vetskap om min veteallergi tänkte jag att allt vad pajer heter var "historia". Men, det finns ju så många både goda och hälsosamma alternativ till vetemjöl, och med inspiration från den härliga boken Den NYA GI-metoden av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson har jag börjat experimentera med olika pajrecept. SJÄLVKLART ville jag testa att göra min gamla favorit i ny tappning.
Eftersom min äldsta dotter är allergisk mot ägg ville jag även anpassa receptet så att hon kan äta det.
Så nu är det med stort nöje jag kan presentera det ABSOLUT GODASTE JAG VET - en vete- och äggfri Grekisk Fetaostpaj.

Du behöver (till ca 10 pers):

Pajdeg:
6 dl bovetemjöl
150 g smör
3 msk pesto (jag använde nötfri eftersom jag har barn med nötallergi)

Fyllning:
3 lökar (gula och/eller röda)
2 röda paprikor
400 g färska champinjoner

Topping:
4 dl crème fraiche
4 dl riven, lagrad ost
1 msk fiberhusk
3 vitlöksklyftor
400 g fetaost
1 burk urkärnade svart oliver
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajdegen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en större pajform/ugnsform/långpanna (min hade måtten 25 x 40 cm). Nagga botten med en gaffel och ställ i frysen ca 20 minuter. Ställ ugnen på 225 grader.
Förgrädda sedan pajskalet i 15 minuter.

Hacka ingredienserna till fyllningen och lägg dem i pajskalet när det är gräddat.
Smula fetaosten jämnt fördelat över.

Blanda crème fraiche, riven ost och fiberhusk. Hacka vitlöksklyftorna och blanda i dem tillsammans med salt och peppar.
Bred blandningen över pajen. Fördela oliverna över.
Grädda pajen ca 30 minuter i ugnen tills den fått fin färg.

Ät och NJUT!
/Ulrika

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Verkar gott! Men jag ska undvika både vete och bovete... vad kan jag ta då?
    Tacksam för tips!
    :)
    Barbro

    SvaraRadera
  2. Hej Barbro!
    Du kan experimentera med andra mjölsorter, som exempelvis sojamjöl, majsmjöl, kokosmjöl. I princip kan du välja vilket som, bara du får en bra konsistens på degen. Du får anpassa mängden fett du tillsätter, för olika mjölsorter kräver olika mycket.
    Blir lite nyfiken på vad det är som gör att du inte bör äta bovetemjöl? Har inte hört någon som varit känslig mot det tidigare. Berätta gärna om du vill :-).

    Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Hej, undrar varför det är fiberhusk i toppingen? Har bara sett det i bröd och dylikt tidigare :) Undrar även om du vet någon ersättning eller om det går att utesluta? :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...