7 mars 2014

SOCKER GER ÖKAD RISK FÖR CANCER OCH HJÄRT- OCH KÄRLSJUKDOM


Enligt WHO och deras  upplaga av World cancer report spår man en ökning av cancer med 57 % under de två kommande decennierna. Det är mycket det.
Enligt ett reportage i CNN kan ungefär hälften av alla cancerfall förutspås och därmed också förebyggas under förutsättningar att rätt medicinska kunskaper finns.
Vi vet att vi genom vår livsstil kan förebygga en del former av cancer  och de områden som är viktigast att jobba med då är:

 1. Kosten
 2. Motion
 3. Sluta röka
 4. Begränsad alkoholkonsumtion
Det ska tilläggas att alla cancerformer inte är livsstilsrelaterade men man räknar med att ungefär hälften av de typer av cancer som finns kan förebyggas med hjälp av rätt livsstil.

Ny forskning visar också tydligt sambandet mellan sockerkonsumtion och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. De som äter så mycket socker att 25% eller mer av energiintaget kommer från socker tredubblar (!) risken för någon form av hjärt- och kärlproblematik.
I USA, skriver Dr. Mercola att så många som 600.000 amerikaner dör av hjärt- och kärlsjukdomar om året och till stor del beror det på den mycket höga sockerkonsumtionen. 
WHO rekommenderar att inte mer än 10 % av vår energi kommer från socker. Man ser dock över denna rekommendation och förslag finns på att rekommenderat dagsintag ska halveras, alltså 5 %.

Nu är vi inte (ännu) på amerikanernas nivå av sockerkonsumtion, men våra matvanor påverkas starkt av den matkulturen, så om vi inte redan nu gör medvetna val kommer vi att hamna där. 
Inte minst är det ökade intaget av HFCS (High Fructose Corn Syrup) ett stort problem då fruktos om möjligt ställer till ännu mer problem för vår hälsa.

Bästa tipsen enligt Dr. Mercola att förhindra både cancer och hjärt- och kärlsjukdom är att göra medvetna kostval som innebär en klar restriktion av socker/fruktsocker (fruktos) och ökad fysisk aktivitet. 
Att minska ditt sockerintag gör du enklast genom att:
 • Undvika läsk och fruktjuice
 • Undvik processad och sötad mat som exempelvis müsli 
 • Undvika godis, kakor, glass och andra sockerstinna livsmedel
 • Sluta tillsätta socker i kaffe, te etc.
 • Äta hel frukt och inte konserverad (och sötad) eller dricka fruktjuicer.
Det du istället bör fokusera på och som bör vara grunden i din kost är dessa HÄLSOSMARTA alternativ:
 • Mer grönsaker
 • En kost med lågt GI som håller blodsockret och insulinnivåerna på en låg och jämn nivå
 • Äta bra proteiner i mindre mängd från kött (helst ekologiskt) fisk, fågel, bönor och chiafrön
 • Äta nyttiga fetter från olivolja, kokosolja, avokado, feta fiskar och nötter.
//UlrikaInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...