3 december 2014

SAFFRANSKLADDKAKA (vete- och sockerfri)

Saffranskladdkaka

I min familj har vi en del matallergier och överkänsligheter att ta hänsyn till. Jag själv är allergisk mot vetemjöl och jag har barn som är allergiska mot nötter, mandel, ägg och fisk.
Just fiskbiten är inte så svårt att ta hänsyn till när det gäller bakning, men ägg, nötter och mandel kan vara klurigare.
Tanken bakom den här kakan var att göra en saffranskaka som ALLA i min familj kan äta. Jag är själv inte jätteförtjust i det ofta torra saffransbröden, så jag ville göra något som var saftigare/krämigare.
Resultatet blev denna saffranskladdkaka som är lätt att baka - och ännu lättare att äta upp.

Du behöver:
2 dl rismjöl
½ dl kokosmjöl
2 pkt saffran
2 msk Psylliumfröskal (Helhetshälsa)
1 - 1½ dl kokossocker (alternativt honunug)
100 g smör
ca 2 dl kokosmjöl eller annan mjölk/vätska
1 dl russin

Gör så här:
Blanda rismjöl, kokosmjöloch fiberhusk i en bunke.
Smält smöret och rör ut kokossockret eller honungen i det samt saffranet. Socker-/honungsmängden beror på hur söt du vill ha kakan. Jag personligen tycker att det räcker med 1 dl då både saffran och russin också ger en söt smak.
Häll det smälta smöret i mjölblandningen och häll även ner russinen. Blanda om väl till en jämn smet. Fyll på med kokoskölken/vätskan i den mängd som behövs för att det ska bli en lagom kladdig smet - inte rinnande och inte för fast.
Låt degen svälla något, vilket den gör tack vare psylliumfröskalet (som håller ihop degen bra istället för ägg), under ca 5 minuter innan du häller upp den i en smord springform.
Grädda i 200 grader ca 15 minuter om du vill ha en kladdigare kaka. Lägg på ca 10 minuter om du vill att kakan ska bli lite torrare.

// Ulrika


2 kommentarer:

 1. Varför skriver ni ofta att bakverken är "sockerfria" när de ändå innehåller exempelvis kokossocker? Kokossocker är ju också ett socker, innehållande massor av fruktos. En får ofta uppfattningen att kokossocker skulle vara ett hälsosamt alternativ men det är väldigt fettbildande och belastande för levern. Menar ni att kokossocker trots allt är ok, även för personer med överkänslighet mot socker?

  SvaraRadera
 2. Hej! Tack för din fråga. När vi skriver "sockerfria" så menar vi utan det vita raffinerade sockret. För den som är överkänslig mot socker kan det mycket riktigt vara så att alla naturliga ersättningar (honung, kokossocker, frukt, torkad frukt etc.) inte fungerar heller. Det beror på hur känslig man är helt enkelt. För en som är riktigt känslig fungerar inte ens en färsk frukt, utan det triggar igång sockersuget.
  Kokossocker påverkar också blodsocker, men GI-värdet är betydligt lägre (runt 37 GI) jämför med vanlig socker (som ligger runt 97), vilket ändå gör det till ett bättre alternativ.
  Det går inte att säga att något fungerar för alla, speciellt inte om man är sockerkänslig på riktigt. Då måste man lära sig att känna efter vad som fungerar.
  I våra recept byter vi ut det vita sockret mot andra alternativ. Förutom att vi väljer sådana som på olika sätt kan anses mer hälsosamma än de vanliga sockret, så ser vi också till att minska sockermängden = sötman.
  Vi behöver överlag lära oss att allt inte behöver smaka så sött utan att vi kan nöja oss med mycket mindre och att det ändå smakar gott.
  Hoppas det var svar på din fråga.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...