29 oktober 2012

FÖRBEREDELSER FÖR KOKBOK TILL FÖRMÅN FÖR HEMLÖSA

Josefi Dahlberg och Ulrika Gabriel
 Förra söndagen skedde stordåd i en matlagningslokal i Bromma. Då samlades nämligen stora delar av hjälpsamma kockar - både professionella och amatörer, för att tillaga de maträtter som kommer att finnas med i årets julklapp Kokbok till förmån för hemlösa.

Det var med spänd förväntan vi gick in i lokalen. Det är inte alla dagar man har professionella kockar som står och tittar över axeln när man lagar mat ;-).
Snart visade sig att det var ett alldeles fantastisk gäng som initiativtagaren Magnus Hansson (Magnus kök) hade samlat ihop. Det blev en dag fylld av skratt, värme, hjälpsamhet och hjärta. En alldeles fantastisk och minnesvärd dag med andra ord.

Maten som tillagades spände från allt ifrån råkostsallad till avancerade kötträtter. Det kommer med andra ord att bli en kokbok som passar alla och vid alla tillfällen. Utöver recepten i boken kommer du också att hitta texter av John Arthur Ekebert - själv uteliggare och med en förmåga att röra och beröra med sina texter.

Josefi river morötter och rödbeta.
Ulrika lagar Energibars 
Alla som deltar i arbetet med Kokbok till förmån för hemlösa gör det för att det är en möjlighet att bidra med sin tid och av sitt hjärta. Boken kommer att säljas, passande nog lagom till jul, och ALL vinst kommer att fördelas mellan Stadsmissionen i Stockholm och Västerås. De kommer i sin tur se till att pengarna kommer att kunna användas på bästa möjliga sätt till personer som lever i hemlöshet.

Kan DU  också hjälpa till?
JA, det kan du! 
Genom att beställa ett exemplar av boken (som kommer att bli en fantastisk skapelse som du kommer ha mycket nytta och glädje av själv) och kanske också genom att passa på att ge bort några exemplar i julklapp till familj, vänner, kollegor, anställda etc.
Du kan läsa om hur du går tillväga för att beställa Kokbok till förmån för hemlösa HÄR.

Underbar laxskapelse som presenteras i boken

Ulrikas Energibars

Proffsfotograf med assistent lägger till rätta
Att laga maten var självklart tidskrävande för de kockar som hade valt att göra lite mer avancerade rätter. För oss som valt att göra Rödbetssallad med slungade chilisolrosfrön och Energibars  - utan socker, mjöl eller nötter, gick själva matlagningen relativt snabbt då vi inte behövde stå och köa vid spisar eller ugnar. Däremot var det fascinerande att se hur en riktigt proffsfotografering av mat fungerar. Det tar tid!!! Det pillades, piffades, vändes, ströddes, lyftes, ljussattes, stänkte och korrigerade. Men så blev också resultatet fantastiskt vilket ni kommer att få se sedan i kokboken.
Bilderna här  på bloggenär inte från någon proffsfotograf ;-).

Vacker sallad som väntar på sitt "tillbehör".

Stilleben
Matlagningsdagen uppmärksammades av en del tidningar och journalister som var på plats. Först ut att publicera ett reportage var DN:
Du kan också se fler bilder på glada kockar och fantastiska matskapelser här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...