16 november 2012

MANUKA HONUNG - många hälsofördelar



 Att honung är både gott och nyttigt visste du säkert redan. Men det finns också en speciell sorts honung - Manuka Honung, som i många sammanhang har visat sig ha fantastiska hälsofrämjande egenskaper.

Manuka honungen kommer från en speciell buske som heter just Manuka och växer på Nya Zeeland.
Bina samlar nektar från de vackra vita eller rosa blommorna som finns på busken och resultatet blir både en välsmakande och hälsosam honung. Honungen har visat sig ha fantastiska antibakteriella egenskaper. Den har visat sig vara kraftfullare än atibiotika i vissa sammanhang. En studie gjord på universitetet i Cardiff har bland annat kunnat påvisa det (läs studien HÄR).

Manuka honungen kan användas både ut- och invärtes och några förslag på områden där den kan råda bot och bättring är:

  • God effekt mot de så kallade MSRA-bakterierna, de multiresistenta bakterierna som ibland "härjar" på sjukhusen.
  • Hjälper mot halsfluss och andra former av streptokockangrepp, exempelviss på huden.
  • Hjälper mot magåkommor såsom salmonella och E-koli.
  • Bra mot halsbränna, magkatarr och magsår.
  • Stärker generellt ditt immunförsvar och kan hjälpa dig att förebygga förkylningar.
Blommor på Manuka busken
Viktigt att veta är att honung inte ska hettas upp till mer än högst 60 grader, helst inte mer än 40 grader. När det blir för varmt förstörs de verksamma enzymerna och honungen förlorar det mesta av sin goda verkan. Vill du exempelvis ha honung i ditt te bör du tillsätta det när teet svalnat något.
Maruka honung kan med fördels äta naturell, bara ta en sked ca 15 minuter innan måltid, några gånger om dagen.



Här kan du läsa mer om Manuka honung:


1 kommentar:

  1. Ljunghonung lika bra som manukahonung

    Forskare på Lunds universitet har upptäckt att svensk ljunghonung är lika bra som manukahonung från Nya Zeeland. Naturfolken har i årtusenden använt sig av honungens läkande kraft. Egypterna använde den för sårläkning för 4 000 år sedan. Visst är honung bra för kroppen och hälsan. Vanlig honung innehåller antibiotikaliknande ämnen och ämnen som har en bakteriedödande effekt, till exempel organiska syror och väteperoxid.

    Förklaringen till varför vissa honungssorter är mer verksamma än andra är antalet mjölksyrebakterier

    Manukahonung och svensk ljunghonung ger samma effekt för hälsan. Mjölksyrabakterierna varierar i antal beroende på nektarns näringsinnehåll varierar mellan olika blomsorter. Det är förklaringen till varför vissa honungssorter är mer verksamma än andra, vid till exempel sårläkning och halsont. I forskningen kom det fram att ljunghonung, som vi har gott om i Skandinavien och som också finns i Skottland, är lika bra som manukahonung.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...