5 november 2012

VÅRA BARN OCH DERAS MATVANOR

Att vi allvarligt behöver fundera på vad har för kostvanor och hur det vi stoppar i oss påverkar vår hälsa är något som blir mer och mer uppenbart. Många är vi som redan insett att något måste göras och som självmant börjar fundera på hur vi kan göra för att må bättre med hjälp av maten.

Men det är inte alldeles lätt. Framför allt därför vi är så indoktrinerade med hur vi ska äta och vad som är hälsosamt. Sakta men säkert börjar det dock gå upp för oss att den "gamla hederliga" kostpyramiden inte är den rätta modellen. Att ha bröd, pasta och spannmål som basen i vår kosthållning är lika med en säker väg mot övervikt och allehanda inflammatoriska sjukdomar. Likaså är det fortfarande många som tror på det vi fått lära oss i många, många år att (allt) fett är farligt och gör oss feta - men socker är det ingen fara med....

Det är nog problemfyllt att vi vuxna har svårt att lära om. Men ännu mer beklagligt är hur många av våra ungdomar äter idag.  Ett mellanmål för många tonåringar idag kan bestå av godis och/eller chips och någon energidryck. Det ger dem inte bra förutsättningar att vare sig klara av skolarbete eller att växa upp till hälsosamma och friska vuxna människor. Troligtvis har redan många fastnat i ett sockerberoende som kommer att ge dem problem framöver.

Vi vuxna är de som kan och måste hjälpa våra barn och ungdomar till att kunna göra hälsosamma och bra matval. Det gör vi dels genom att själva vara så bra förebilder som vi kan dels vara aktiva med att tillsammans med våra barn och unga hitta hälsosamma, goda och uppskattade maträtter och mellanmål.
det behöver inte handla om att vi själva och våra barn alltid ska äta groddar och dricka potatisavkok. Däremot bör nyttig och hälsosam mat vara grunden och sötsaker och andra onyttigheter ska vara det där lilla extra som man äter ibland - inte något som måste ätas varje dag för att humöret och orken ska kunna hållas i schack.

Vår tanke här på bloggen Från Sockerbotten till Hälsotoppen är att kunna inspirera dig till att hitta goda och hälsosamma matalternativ. Vi kommer också framöver att fokusera en del på mat, mellanmål och snacks som passar till barn och ungdomar.
Du som har barn och tonåringar hemma, tipsa och gärna om vilka nyttiga alternativ de gillar. Låt oss hjälpas åt att sprida tips och idéer till varandra.

Ett bra mellanmål som vi gärna tipsar om är en smoothie som lätt kan varieras efter smak och det som finns hemma. Med fördel kan du låta barnen vara med från början och lära sig blanda och smaksätta sina favoriter.
Det som behövs är det här:

  • En mixer (alternativt mixerstav)
  • Yoghurt som bas - undvik lättvarianter eller se dom är sötade med socker. Välj gärna fet grekisk eller turkisk yoghurt.
  • Banan (är alltid en bra bas)
  • Vaniljpulver
  • Frukter eller bär efter smak och säsong - kan både vara färskt eller fruset
  • OM det behöver sötas mer än den sötma frukten ger, välj honung, agavesirap eller kokossocker. Försök dock att vänja barnen av med att allt ska smaka väldigt sött.
  • Om du vill kan du variera med smaksättning av kakao, kanel, kokos eller andra kryddor
Prova er fram genom att smaka av.

Smoothien nedan består av:
2 dl grekisk yoghurt
1 banan
1 tsk vaniljpulver
½ dl mango (frusen i bitar som fått tina)
1 dl jordgubbar
1 tsk honung

Ett ännu nyttigare alternativ är att göra Gröna smoothies som innehåller enbart grönsaker och frukt. Om barnen inte är vana vid denna typ av mat/mellanmål brukar det dock vara bra att börja med de klassiska smoothiesarna med yoghurtbas. Vi kommer framöver tipsa om bra Gröna smoothisar som är "barnvänliga".Jordgubbs- och mangosmoothie
Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...