27 november 2013

TILLSATSÄMNEN DU BÖR UNDVIKA I MATEN



För inte allt för länge sedan i vår mänskliga historia använde vi oss av en rad olika "knep" för att hålla maten fräsch och ätbar under längre perioder. Vi har: kokat, fryst in, saltat, torkat, förvarat i jordkällare, använt vinäger och andra naturliga metoder för att öka livsmedlens hållbarhet.
I dag använder vi oss att olika konserveringsmedel som tillsätts i livsmedelsindustrin som gör hållbarheten för en del livsmedel obegripligt lång. Dessa konserveringsmedel gynnar tillverkare och produkter som får ett längre "liv"  - däremot har de många och oönskade effekter för oss som äter dem. De anses dock som "säkra" av våra myndigheter. Frågan är om DU tycker att det känns säkert och hälsosamt för dig och din familj?
I en artikel i Waking Times står om de fem mest hälsovådliga konserveringsmedlen och vilka effekter de får för vår hälsa.

Bensonater
Varianter: Bensoesyra (E 210) Natrium bensoater (E211) Kalium bensoater (E212) Kalcium bensoater (E213)
Användningsområden: för att förhindra livsmedel från att mögla och jäsa.
Används i: inläggningar, salladsdressing, fruktjuice, läsk, sylt och gelé
Biverkningar: hyperaktivitet, yrsel, berusningskänsla, sömnsvårigheter, skador på DNA som är kopplade till Parkinson och åldrande .

Övrigt: Forskning publicerades 2007 för Storbritanniens Food Standards Agency (FSA) tyder på att vissa artificiella färger, när det paras ihop med natriumbensoat (E211) kan kopplas till hyperaktivt beteende.
I kombination med askorbinsyra (vitamin C, E300)  kan natriumbensoat och kaliumbensoat bilda bensen, ett känt cancerframkallande ämne. Värme, ljus och hållbarhet påverkar hur snabbt bensen bildas.

Nitriter
Varianter: Natriumnitrit (E250) (E251) , Kaliumnitrit (E249) (E252)
Användningsområden: Bevara färgen i kött, hindra det från att härskna, stoppa tillväxt av bakterier.
Används i: korv, kallskuret kött (skinka, bacon etc.)
Biverkningar: irritation , brist på energi, huvudvärk, yrsel, komplikationer vid graviditet, hälsoproblem för spädbarn, samband med Leukemi och många andra cancerformer såsom tjock- och ändtarmscancer och cancer i urinblåsa, mage, sköldkörtel etc.

Övrigt: C-vitamin minskar omvandlingen av nitrit. Förekommer naturligt i små doser.
När livsmedel med nitriter kokas omvandlas det till nitrosaminer,  vilka kan orsaka cancer.

Sulfiter
Varianter: E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228
Användningsområden: Fungerar som ett konserveringsmedel för att förhindra bakterietillväxt.
Används i: färdigmat, pizza och paj skorpor, vin, öl, konserverade grönsaker, chips, torkade frukter mm.
Biverkningar: kan misstas för hösnuva, rinnande näsa, kliande ögon och väsande hosta. 1 av 10 personer kommer att få en reaktion av något slag t.ex. utslag, klåda, svårt att andas, astmaanfall, nässelfeber, kramper etc.

Övrigt: förstör vitamin B1 (tiamin) som behövs för att kroppen ska kunna utvinna energi från maten.

Sorbater
Varianter: kaliumsorbat (E202) och kalciumsorbat (E203)
Användningsområden: ett konserveringsmedel som inte ändrar smak, lukt , färg och förhindrar jäst från att växa .
Används i: torkat kött, vin, ost, yoghurt, bakverk, dipsåser, margarin mm.
Biverkningar: överkänslighet (reaktion, allergi) i mun, svalg, ögon. Migrän/huvudvärk .

Övrigt: relativt skadliga jämfört med andra tillsatser.

Aspartam
Varianter: känd som E951
Användningsområden: ett konstgjort sötningsmedel.
Används i: drycker sötningsmedel, "Diet- " eller "lätt-" något ex. läsk och yoghurt, tuggummi, såser, energidrycker.
Biverkningar: huvudvärk/migrän, förändrar nivåerna av serotonin och orsakar beteendestörningar, depression, dimsyn, smärta i ögonen, diabetes, känslomässiga och förstämningssymtom, förändringar i hjärnans kemi, kramper, epilepsi, Parkinsons, Alzheimers. Kopplats till cancer och hjärntumörer.

Övrigt: forskning tyder på att det ökar hunger genom att förvirra hjärnan och därmed hindrar viktminskning .

Dessutom tar författaren av artikeln, Lewis Herridge, upp riskerna av att äta en diet som innehåller en hög konsumtion av socker.

Hög sockerkonsumtion
Ett högt sockerintag har länge ansetts vara dåligt då det är kopplat till fetma och viktökning , men det är också dåligt för din hjärna och får dig att tänka sämre, hålla humöret på en jämn nivå och kunna bete sig bra i sociala situationer. Högt intag av socker kan leda till tillbakadragenhet och ångest. Risken för ungdomsbrottslighet och aggression blir dubbelt så stor hos de som konsumerar läsk, sötsaker och glass, menar Herridge.

Dessa tillsatsämnen som finns i maten undviker vi enklast genom att försöka laga så stor del av vår mat själv och undvika hel- och halvfabrikat. Att dessutom välja ekologisk och lokalt odlad mat ökar förutsättningarna för bra hälsa och fräscha råvaror.
Visst, det tar längre tid att laga från grunden och att leta bra råvaror.
Men priset vi betalar för att maten ska vara lättillgänglig, hållbar och snabblagad tycker åtminstone jag är alldeles för högt. Jag väljer att lägga lite mer tid på matinköp och matlagning som en investering i min och min familjs hälsa.

Ulrika




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...