17 februari 2014

FETTLEVER - ETT PROBLEM SOM ÖKAR I VÄRLDEN


Problemet ökar i världen - Non alcoholic fatty liver, eller som vi säger i Sverige: Fettlever.
Tidigare ett problem och sjukdomstillstånd som drabbade alkoholister på grund av det höga alkoholintaget. Nu skenar problematiken med fettlever och inte förvånande ligger USA i framkant. Fettlever ökar risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och cancer. Man behöver inte vara överviktig för att ha/få fettlever, men många blir det på sikt. Och orsaken för de stora flertalet som får fettlever idag är inte alkohol.

Vad är det som ligger bakom då?
Jo, socker.
Framför allt fruktsocker. I USA är den stora boven i dramat HFCS (High Fructose Corn Syrup). I Sverige är den inte så vanlig som sötningsmedel - ännu. Den lär vinna mark här också då den är billigare att framställa än vanligt socker och lätt att blanda ut och smaksätta det mesta med. I våra svenska innehållsförteckningar gömmer sig HFCS bakom namnen: glukos-fruktossirap, glukossirap, stärkelsesirap eller majssirap exempelvis.

Våra svenska läkare börjar förhoppningsvis få upp ögonen för att socker/fruktsocker kan vara den stora boven bakom fettlever (som kan leda till skrumplever). Problematiken har så klart funnits med oss ett tag, men kunskapen har saknats. Jag vet en person som anklagats av sin företagsläkare och därefter företagets ledning där han arbetade för att ha alkoholproblem då levern visade dåliga värden. Tester efter tester togs för att bevisa alkoholmissbruket och samtal efter samtal för att få fram ett "erkännande". En fruktansvärt kränkande process som till slut klingade ut. Det fanns inget som helst alkoholmissbruk med i bilden - däremot ett sockermissbruk. Sambandet var det ingen som förstod då.

Framför allt de som dricker mycket läsk eller fruktjuice riskerar att drabbas. Det är lätt att dricka stora mängder fruktsocker som går direkt till levern som lagrar det som fett. Och som sagt kan du vara smal och inte ha synligt fett på kroppen utan fettet kan ligga runt levern och andra inre organ. Du kan vara drabbad trots att du kanske inte tror det. Den som dricker en liter läsk eller fruktjuice ligger i farozonen.

Mer om fettlever och problematiken kring socker och fruktsocker kan du läsa hos Kostdoktorn.

Nedan är också en mycket bra och informativ film om problematiken och vad vi kan göra för att inte behöva drabbas eller för att vända trenden.


Vi har som sagt inte samma utbud av fruktosstinna livsmedel i Sverige - ännu. Jag tror och hoppas att vår medvetenhet kring kost och hälsa gör att vi inte fastnar i samma beroende och problematik som amerikanerna har gjort.

Ulrika 

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...