12 mars 2014

MINSKA DIN SOCKERKONSUMTION PÅ TVÅ MÅNADER

Från skräpmat till hälsokost på två månader
Väldigt många äter (eller dricker) mer socker än de vill och definitivt än de behöver. Många uttrycker en önskan om att minska på sockerkonsumtionen, men medger också att det tycker att det är svårt. En del vill inte ens prova av rädsla att misslyckas.
Det kan vara svårt att dra ner på sockret. För en del med stor konsumtion och beroende är det så klart en tuff resa. Men den är så väl värd att gå igenom för en förbättrad hälsa både nu och i framtiden. Du kommer också att efter ett tag märka att du får en mer stabil energi som gör att du både orkar mer och mår bättre. Några tuffa dagar blir en hel livstid av hälsa framöver.
För en del är det inga större problem alls att vänja sig av med sockret. Det handlar bara om att bestämma sig och för att hitta bra livsmedel att ersätta de tidigare sockerstinna dryckerna och maten med.

För en del passar det alldeles utmärkt att bara bestämma sig för att sluta med socker och att göra det tvärt - från en dag till en annan. Kanske kan det bli några tuffa dagar initialt men när du väl tagit dig igenom dem kommer det att gå av bara farten och du kommer att njuta av ditt nya mer hälsosamma och energifyllda liv.
För andra kan det vara ett bättre alternativ att göra det mer successivt - att ta en eller några saker i taget och få det att fungera på vägen.
Nedan presenterar jag ett sätt som gör att du på två månader kan få bort de allra värsta sockerbovarna i ditt liv. Se om det kan vara ett sätt för dig och kanske din familj att må bättre.

Steg 1: Ta bort alla sockrade drycker (tid 1 - 2 veckor)
Mycket av de socker vi får i oss får vi i oss genom att vi dricker det; läsk, saft, juicer och andra drycker fulla med socker. Här spelar det inte så stor roll om det är läsk eller saft med tillsatt socker eller om det är fruktjuicer - de är alla lika illa för din kropp och för ditt sockersug. Faktum är att fruktosen som finns i fruktjuicerna till och med är ännu värre för oss, både vad gäller att skapa beroende, påverka blodsockret och inte minst öka fettinlagringen.
  • Hur ser dina dryckesvanor ut?
  • När dricker du och familjen läsk, juicer eller andra sötade drycker?

Skriv en lista på vad ni kan ersätta dryckerna med. Bäst av allt är rent kranvatten. Om du vill kan det kolsyras för att det ska bli lite "festligare" och smaksättas med citron, bär eller annan smaksättning som är sockerfri och naturlig ( SweetDrops steviadroppar med smak är bra).
Kaffe och te kan du givetvis fortsätta att dricka, men lär dig att avstå eventuell sötning - varken socker eller honung.

Steg 2: Byt ut skräpmaten (tid 2 - 3 veckor)
Äter du mycket färdigmat? Köper du frysta maträtter eller andra hel- eller halvfabrikat? Äter du ofta snabbmat ute på restaurang? Då är chansen stor att du därigenom får i dig mycket socker. Troligtvis mer än du har en aning om.
Inte nog med att den här typen av mat innehåller en massa socker, den innehåller också en massa andra för din hälsa helt onödiga tillsats- och smakämnen, allt för att dina smaklökar ska jubla.
Men faktum är att när du äter mat med mycket socker och tillsatsämnen så blir det fel i din kropps "signalsystem". Din kropp kan inte längre tyda och lyssna på de naturliga signalerna som talar om för dig att du är törstig på ett glas vatten eller behöver äta mer grönsaker för att få bättre energi. Den hör böra att kroppen skriker efter mer socker, snabba kolhydrater och ännu mer skräpmat.
Det enda du kan göra för att bryta denna onda cirkel är att sluta äta skräpmat!

För en del blir det här en tuff nöt att knäcka. Inte minst om anledningen till att man äter skräpmat är att man anser sig ha tidsbrist. Men faktum är att det inte alls behöver vara särskilt tidskrävande att laga mat från grunden hemma. Det gäller att du successivt hittar bra mat som är enkel att laga och dessutom blir duktig på att laga större portioner som du kan frysa in - då kommer du att både förbättra din hälsa och din ekonomi.

  • Börja söka inspiration på bloggar och receptsidor på nätet eller köp eller låna några kokböcker med kost som tilltalar dig. 
  • Testa nya recept allt eftersom och spar dem på din dator eller i en pärm så att du lätt kan återkomma till dem. Bygg upp din receptbank allt eftersom. Hör dig för med vänner, kollegor och andra om tips på maträtter som är nyttiga, enkla att laga och som är goda. Våga också experimentera och sätt din egen prägel på dem.
Steg 3: Byt ut de snabba kolhydraterna (3 - 4 veckor)
Snabba kolhydrater får ditt blodsocker att stiga snabbt vilket ger dig snabb energi. Men det sjunker också snabbt och i det läget kan du må ganska dåligt, känna dig energi- och orkeslös och bara ha en enda sak i huvudet - att snabbt fylla på med mer snabba kolhydrater. Du är då inne i en ond cirkel.
Snabba kolhydrater är socker, men också vetemjöl, spannmål, bröd, ris och pasta.
Om du äter mycket snabba kolhydrater kommer du märka en stor skillnad när du byter ut dem mot långsammare kolhydrater som exempelvis kan vara: frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Du kommer att märka en jämnare energi, ett jämnare humör och ett allmänt bättre välmående. Du kommer också att märka att ditt sug efter sötsaker kommer att minska radikalt.
  • Vilken typ av snabba kolhydrater äter du idag? Vid vilka måltider?
  • Vad skulle du kunna ersätta dessa livsmedel med? Även här handlar det om att du successivt hittar alternativ att byta ut till. En frukost baserad på ägg och grekisk yoghurt istället för som kanske tidigare ett par limpmackor är ett förslag.
    Du hittar många bra förslag på vår blogg och även på andra sidor här på nätet. Sök efter recept och tips på bloggar som skriver om sockerfri kost, lågkolhydratkost, LCHF, Paleo etc. Du behöver inte anamma hela konceptet av en specifik kost, men leta inspiration och prova dig fram.
Steg 4: Välj bort det dolda sockret ( 1 - 2 veckor)
Nu börjar du komma in på "finliret". Här handlar det om att syna innehållsförteckningarna för att se var du hittar socker som kan gömma sig under flera olika benämningar. Håll utkik efter:
  • Socker
  • Fruktos
  • Maltsirap
  • Majssirap
  • Sackaros
  • Sirap
  • Invertssocker
  • Melass
  • Glukos
  • Glukossirap
  • Maltos
  • Druvsocker
Det finns fler och nya dyker upp allt eftersom...
Se efter om kolhydratinnehållet i produkten är högt och hur stor andel av kolhydraterna som kommer från socker. Då får du en fingervisning om ifall det är en produkt där mycket av energin kommer av (tillsatt)socker.
Rensa ut det du har hemma i kylskåp, frys och skafferi och ersätt med andra och bättre produkter allt eftersom.
Bli helt enkelt en sockerdetektiv.
Du kommer inte att kunna allt på en gång, utan låt det få ta den tid som behövs. Om du inte tidigare har haft så stor koll på maten du äter, så kan du inte förvänta dig att du ska kunna allt på en gång. Garanterat kommer du att känna att viljan till att lära dig mer allt eftersom växter i takt med att du känner att du både mår och presterar bättre.

Ungefär efter två månader ska du ha kunnat "sockersanera" ditt liv. Då har du en hyfsat bra koll på vad du äter och har en bra grund i din nya kosthållning - en grund som du ständigt utökar då du lär dig nytt och experimenterar med nya recept och nya livsmedel.
Låt det bli en rolig upplevelse full av nyfikenhet och inspiration snarare än massa pekpinnar och förbud. 
Berätta gärna för oss hur det går för dig!

// Ulrika

6 kommentarer:

  1. Bra inlägg!!! :)

    SvaraRadera
  2. Jag vet ju allt det här, men varför är det så förbannat svårt!?!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många faktorer som spelar in - både mentalt/vanemässigt men även kemiskt i form av sug/beroenden.
      Det bästa är att ta små steg i taget och byta ut allt eftersom till bättre alternativ.

      Radera
  3. Jag slutade med socker, från en dag till en annan, för drygt 2 mån sen. Jag var motiverad och läste varje dag minst en ny artikel eller något inlägg om farligheten med socker. Det spädde på min motivation. Har bla inspirerats av er sida - tack! :-). Tidvis har det varit tuffare dagar än andra, men jag har fixat det och är superglad för det. Har tagit bort allt socker och sötningsmedel inkl dolt socker. Lusläser allt. Ville dock behålla frukten då det finns mkt annat som är bra däri. Det har funkat bra för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra gjort av dig! Och vilket bra tips att som du leta efter och läsa information om sockrets skadliga verkan som en motivation. Bra jobbat och grattis till ditt nya sockerfria och hälsosammare liv.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...