22 januari 2012

ÄR DU EN SOCKERMISSBRUKARE?

Bitten Jonsson
Bitten Jonsson är legitimerad sjuksköterska. Hon har arbetat med beroendesjukdommar och sockermissbruk i många år. Bitten är en föregångare som sockermotståndare och hon var en av de första att mena att socker faktiskt kan leda till missbruk.
På sin hemsida har Bitten en självdiagnostest som du kan göra för att se om du är en sockermissbrukare Nedanstående text är hämtad från hemsidan:


Självdiagnostest UNCOPE © *

Testa dig själv genom att svara på dessa s k Screeningfrågor för sockermissbruk och sockerberoende. OBS! Tänk på att "sötsaker" kan ersättas med bröd, mackor, kaffebröd, pasta, flingor och dylikt.
 • Har du, under senaste året, någonsin ätit mer "sötsaker" än du tänkt dig och/eller fortsatt använda "sötsaker" när du inte tänkt dig det?
 • Har du, under senaste året. försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket "sötsaker"?
 • Har du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med "sötsaker"?
 • Har någon, under senaste året, t ex familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter "sötsaker"?
 • Har du, under senaste året, någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa "sötsaker"?
 • Har du, under senaste året, någonsin använt "sötsaker" för att lindra känslomässigt obehag, såsom nedstämdhet, ilska eller tristess? 
Med fyra eller flera positiva svar finns en stor risk att du utvecklat ett missbruk eller beroende och då är en kartläggning viktig.

Ulrika

7 kommentarer:

 1. Bra inlägg!
  Experter menar att cirka 75 procent av befolkningen är känsliga för socker och av dessa beräknas cirka 1,5 miljoner män och kvinnor ha utvecklat ett beroende av socker i Sverige. Det har visat sig vara det mest beroende framkallande ämnet som finns! Skämmande, då det kan leda till så många störningar i kroppen!

  SvaraRadera
 2. Jag är en typisk socker-missbrukare. Detta tar sig ut i form av att jag dricker kopiösa mängder Cola. Pepsi ska det vara, den är sötare äv Coca Cola.
  Det kan ta sig rent sjukliga nivåer, 1,5 - 2 liter på några få timmar kan det bli.

  Detta har i mitt fall orsakat enorm övervikt, minst lika enorma besvär med magen. Konstigt nog ingen diabetes, ännu .....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starkt av dig att berätta. Min son har också sockerberoende och det är nästan att jämnföra med knarkare. Att han blir aggressiv o dan om han inte får sitt socker. Nu ska jag testa på en lchf sida har dom aromdroppar (endast smak ej socker i) som man droppar i vatten o kolsyrat vatten istället för att dricka läsk så hoppas jag att sockernivån ska minska om jag kan få honom att dricka det istället i veckorna ..

   Radera
 3. Mikaela - Tack :-)! Ja onekligen är det VÄLDIGT MÅNGA som äter socker i sådana mängder att det inte är hälsosamt. Jag tror inte att vi riktigt vet alla problematik det kan leda till ännu heller. // Ulrika

  Peter Norrby - Så starkt av dig att berätta och BRA att du är medveten om problemet! Jag hoppas att du känner att du kan få den stöttning och hjälp du behöver för att ta dig ur ditt beroende. // Ulrika

  SvaraRadera
 4. Jag har en fråga vad gäller socker. Jag behöver lägga om min kost pga cancer och har tittat på Rawfood. Har också fått höra att socker är no no. Vanligt socker använder jag väldigt sparsamt för det mesta, men har ersatt det med fruktsocker, som inte ska trigga igång insulinproduktionen på samma sätt som "vanligt" socker. Tyvärr så tycker jag direkt illa om fikon och dadlar och detta är därför inget alternativ för mig vad gäller sötningsmedel. Är detta ok, eller är det precis lika illa rent häslomässigt? (Så klart i små mängder)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inga enkla svar på din fråga, då meningar om detta ibland går isär. Kortfattat kan man säga, precis som du är inne på att det vita raffinerade sockret inte är bra på något sätt - tvärtom. Fruktsocker är definitivt bättre, men kan orsaka lika stora svängningar i blodsockret som vanligt socker, ibland till och med mer beroende på hur känslig du är. Jag personligen rekommenderar naturliga sötningsmedel (kontstgjorda är uteslutet i min värld - då är vanligt socker bättre): agavesirap, stevia eller kokossocker (torkad nektar från kokosblomman). De är alla naturliga från växtriket och sägs inte påverka kroppens insulinnivåer på samma sätt som det vanliga sockret. Honung är också ett bra och naturligt alternativ.
   Och precis som du säger i små mängder och lagoma doser.
   Hoppas detta var till något hjälp.

   Radera
  2. Alldeles riktigt, cancerceller kräver socker för att överleva, enligt CBS http://nosugaradded.se/nyhet/782/
   så om man väljer bort socker från kosten så kan man "svälta ut" cancercellerna och den växer långsammare och överlevnaden ökar. När vi äter socker ökar produktionen av tillväxtfaktor IGF-1 och det gör att vissa cancerceller växer snabbare (Vetenskapens värld, SVT1-play periodisk fasta).
   Vad gäller fruktos är det värre än vanligt socker då det består av en enklare sockermolekyl och omvandlas till fett i kroppen bara 20 minuter efter intag, så SLUTA med fruktos om du inte redan gjort det!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...