24 januari 2012

STEVIA

Stevia är ett naturligt sötningsmedel som är 10 - 30 gånger sötare än socker. Stevia är en ört som ursprungligen kommer från Sydamerika. Den går att odla själv, men trivs inte riktigt bra i vårt kalla klimat (vintertid alltså) utan blir bara ettårig. Annars går den att köpa i flytande- eller pulverform.

Fördelen med Stevia är att den inte påverkar blodsockret. Den har GI-värde 0. Traditionellt har Stevian förutom att användas för att söta föda används som läkeört för att bota bl.a. högt blodtryck, hjärtproblem och övervikt. Forskning har även påvisat att Stevia kan ha positiva effekter på diabetes.

Min nya favorit när jag är sötsugen är att göra mig en kaffelatte med havremjölk, kardemumma och en droppe stevia - mumsfilibabba.

Ulrika

4 kommentarer:

 1. Charlotte Lindsttröm24 januari 2012 17:08

  Hej!
  Jag har torkat en steviaplanta och använder de malda bladen! Bra tips eftersom plantan ändå inte överlevde :-) Men var får man tag i flytande stevia?

  SvaraRadera
 2. Så smart att använda de torkade bladen :-).
  Jag har fått tag på min flytande Stevia på Solpunkten i Köping, men jag tror att det kan finnas i välsorterade hälsokostaffärer. Annars får du be dem ta hem. Går att beställa på nätet också. Såg att Bodystore.com har till bra pris. Finns säkert på fler ställen. Flytande Stevia är väldigt drygt, så en liten flaska räcker länge. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Soma Nordic har Stevia :-)

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...