23 juli 2012

SCHYSSTA LÖKAR!


Lök är supernyttigt och jättegott!
Lök innehåller massor med antioxidanter och cellskyddande ämnen. Studier har visat att den som äter mycket lök i sin kost får ett starkare skydd mot vissa cancersorter.  Det är ett svavelosande ämne, samma som får dina ögon att tåras när du skär löken, som också har visat sig kunna skydda mot exempelvis bröst, mag- och prostatacancer.
Löken har också visat sig kunna hålla våra kolesterolvärden i schack och hålla blodsockret i balans -  bra för dig som vill gå ner i vikt med andra ord.

"Kungen/Drottningen" av lökar när det gäller hälsofrämjande effekter har länge vitlöken ansetts vara. Den har av tradition används inom läkekonsten under många tusentals år.Vitlök anses vara bra för att behandla: högt blodtryck, infektioner, förbygger hosta och bronkit för att nämna några områden.
Men även alla andra lökar är fulla av nyttigheter och således väldigt hälsofrämjande.

Du tillgodogör dig lökens näringsämnen bäst om den äts naturell, alltså inte tillagad. Problemet kan dock vara att du, liksom jag, lätt får ont i magen då löken är stark. Om du istället väljer att tillaga löken, kommer den att vara snällare mot magen och du kommer ändå att få i dig en massa nyttigheter.

Roligt med lök är också att det finns så stor variation. Vad sägs om:
  • Gul lök
  • Röd lök
  • Purjolök
  • Silverlök
  • Vitlök
  • Scharlottenlök
  • Gräslök
  • Salladslök


Själv blandar jag gärna lök i allehanda kött- fisk- och kötträtter. Det ger maten både saftigare och mer smakrik.

Ulrika


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...