Karl-Alfred blev stark av att äta spenat, och ny forskning visar att det faktiskt ligger en hel del sanning i det.
En studie som genomförts på Karolinska institutet visar att nitratet som finns i spenaten på ett mycket positivt sätt påverkar muskelmassan. Forskarna tror att nitratet påverkar musklerna på så sätt att två sorters protein börjar tillverkas.
Forskningen har ännu så länge bara genomförts på möss, men forskarna planerar nu att fortsätta studien för att undersöka om muskelsvaga människor kan ha nytta av spenatens stärkande innehåll.
Lite mer fakta om vår stärkande vän:
Spenaten är släkt med rödbeta och mangold . Den är fullproppad med nyttiga vitaminer och mineraler: vitamin A, C och K, mangan, folsyra och zink för att nämna några.
Babyspenat kan äta rå och är god att ha i sallader. De lite större spenatbladen gör sig bättre stekta eller i grytor. Min personliga favorit är att smörsteka lite pressad vitlök och därefter lätt steka upp spenatbladen.
Ulrika
Baby spenat är en favorit kanske jag blir jätte stark nu :)
SvaraRaderaHåller med om att babyspenat är toppengott - både färsk och uppvärmd.
SvaraRaderaMitt tips är en smoothie på spenat, apelsin och banan. Enkelt att ha hemma. Ibland lägger jag till ingefära och citron. Fräscht och nyttigt! Tack för en bra hälsosida! /Marie
SvaraRadera