9 januari 2013

DETOX - DIN VÄG TILL ATT BLI HÄLSOSMART

Det har gått lite mode i det här med detox under några år nu. Själv har jag varit en hängiven detoxare, men gör det inte lika ofta längre. Första gången jag kom i kontakt med detox var för en 5 - 6 år sedan. Jag hade varit på semester med familjen och när vi ville gå ut och äta med barnen fanns det inte så mycket "barnvänligt" att välja på. Följden blev att den veckan fyllde vi nästan en årskonsumtion av pizza, hamburgare och korv med bröd. Jag mådde dåligt av maten. Riktigt dåligt. Kände mig trött och energilös, som att jag var på väg att få influensa. På vägen hem inför den långa bilresan köpte jag en tidning som innehöll en artikel om detox. Jag bestämde mig direkt att det var något jag skulle prova när jag kom hem.

Prova gjorde jag och det var en riktigt wow-upplevelse för mig. Jag mådde toppen. Fick ganska snart tillbaka min energi och mer därtill. Efter det gjorde jag regelbundet ett par gånger om året en detox och det var alltid samma positiva upplevelse.
När jag fick vetskapen om min veteallergi förstod jag ganska snart att det var en av anledningarna till att jag mådde så oerhört bra när jag detoxade. Under detoxen uteslöt jag nämligen vetemjöl.

Detox är en reningskur för bättre hälsa, och inte en bantningskur. Många går ner i vikt när de detoxar, vilket inte är så konstigt om man normalt äter vetemjöl, socker och andra onyttigheter. Det du INTE ska äta under en detoxperiod är:
 • SOCKER (godis, kakor, glass, läsk etc.)
 • VETEMJÖL (bröd, pasta, kakor etc.)
 • MEJERIPRODUKTER
 • ALKOHOL
 • RÖTT KÖTT - nötkött, fläsk, lamm, skinka, korv
 • PROCESSAD MAT
 • KAFFE / SVART TE
Beroende på hur strikt du vill vara kan du också välja att under en period helt avstå från:
Syrabildande drycker (juicer i olika form), frukter och fruktjuicer (utom mogna bananer), jäst och jästprodukter, tomatketchup, vinäger, senap.
( Från boken Renare kropp och själ med detox av Nishan Joshi)

Egentligen är det inte så konstigt det här med detox. Det handlar om att välja bort sådant som på olika sätt belastar din kropp. Vi vill gärna inspirera sig till att prova på detox för att du ska få en försmak av hur du mår fysiskt och psykiskt när du väljer att äta ren och hälsosam mat.
Vi kommer i vår HÄLSOSMARTA satsning att inleda en gemensam detoxperiod i februari där alla som är intresserade av att prova ett par veckors detox kan vara med.
Vi kommer skriva om detox här innan så att alla är införstådda med vad det innebär och vad som krävs. På så sätt har alla möjlighet att förbereda sig.

Vi planerar vår 14-dagars HÄLSOSMARTA - Detox
18 februari - 3 mars.

En riktigt härlig vårrensning!
Håll koll här på bloggen, så kommer du få massa praktiska tips inför detoxen.
Vad som är bra med detox, vad du kan äta och så klart en massa bra och anpassade recept.

Du som bloggar eller Facebookar får gärna vara med och skriva i blogg eller logg. Tala om att du är med, så kan vi länka till dig. Låt oss hjälpas åt att inspirera varandra!8 kommentarer:

 1. Ska man förbereda sig på något särskilt sätt? Innebär det att man bara dricker olika hälsodrycker eller äter man också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer få en massa tips på vägen här på bloggen innan vi startar Yvonne, så att du har chans att förbereda dig. Man kan detoxa på lite olika nivåer - helt på grönsaker, frukter och frön om man vill vara strikt, men det går också jättebra med en lite lättsammare variant då man exempelvis också äter fisk och kyckling.

   Radera
 2. Pressad citron gör kroppen basisk då den nästan helt saknar socker, så färskpressad juice av citrusfrukter är inte fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citron är FANTASTISK och något jag dricker i mina Gröna Smoothies varje dag. Det kan man definitiv äta/dricka under en detox.

   Radera
  2. Jag tycker naturligtvis det är fantastiskt att ni drar igång en detox och jag hoppas många hoppar på :) Vi behöver både kroppslig och andlig detox med jämna mellanrum.

   Radera
 3. Tänk att det finns de som säger att detox är helt onödigt.

  SvaraRadera
 4. Ja det gör det Kikki, och för en del som har en bra grundkosthållning kanske den inte gör så stor skillnad. Andra som har olika sjukdomstillstånd BÖR INTE göra en detox eller fasta då de kommer att må sämre av det. Det är alltid bra att prata med sin läkare om man är osäker. Har du själv provat detox Kikki?

  SvaraRadera
 5. Jag ska följa denna detoxen http://www.kernesundfamilie.dk/megadetox/ och starta ungefär när ni startar - håller på och förbereder mig just nu. Det är både en mental och kostmässig detox och det ska bli spännande att se vad det ger ;-) / Monica S

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...