7 januari 2013

VI BLIR KOSTRÅDGIVARE!

Kost och hälsa har intresserat oss under många års tid. Utifrån egna erfarenheter, kostallergier, överkänslighet och  intresse av att följa aktuella debatter och forskning har vi ständigt breddat våra kunskaper och lärt oss mer. Att hela tiden lära och utvecklas är viktigt för oss och vi kommer därför att under våren båda två utbilda oss till kostrådgivare. Det kommer att ge oss en ännu bredare grund att stå på och också möjligheten att med vår kunskap och det kostdataprogram vi kommer att jobba med kunna ge professionell kostrådgivning till privatpersoner och företag.

Tanken är att kostrådgivningen ska anpassas till den helhetsmetod (kost och hälsa) vi håller på att arbeta fram under 2013:


När det gäller kosten är det några bitar som vi tycker är EXTRA viktiga och dessa kommer vi fortfarande att värna om. Dessa är:

  • Se maten som en väg till hälsa: Redan på 400-talet för Kristus sade Hippocrates: " Låt din mat vara din medicin och låt din medicin vara din mat". Kloka ord som är lika aktuella nu som då. 
  • Uteslut/undvik vetemjöl: en produkt som blivit så "förädlad" genom hundratals år att våra kroppar idag inte ser det som föda utan reagerar med olika inflammatoriska tillstånd.
  • Uteslut/undvik socker: skapar beroenden och påverkar våra kroppar och vår hälsa negativt i så mycket större utsträckning än vad vi förstår.
  • Uteslut/undvik mjölkprodukter: främst komjölk. Många är laktosintoleranta  men även de som inte är det kan väsentligt förbättra sin hälsa genom att helt utesluta eller kraftigt minska ner på sin mjölkkonsumtion.
  • Ät mat som är så naturlig som möjligt: undvik processad mat och sådant som inte liknar den ursprungliga formen av födoämnet som ingår ( bröd, kycklingnuggets, snabbmat etc.), alternativt lagar/bakar du själv så du vet att du har bra råvaror och enbart får i dig sådant som får dig att må bra.
  • Ät ekologisk mat: i så stor utsträckning som är möjligt - beroende på tillgång och ekonomi.

Vi hoppas ni kommer att hänga med oss på vår spännande hälso- och utbildningsresa som vi självklart vill dela med er här på bloggen. Hör gärna av er till oss om ni har önskemål om vad vi ska skriva om eller om det är något ni undrar över. Ni kan skriva en kommentar här på bloggen, skicka ett mejl till: josefiulrika(snabela)gmail(punkt)com eller lämna en kommentar/skriva ett meddelande på Facebook på vår gillasida som ni hittar HÄR.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...