22 januari 2013

HÄLSOSMARTA - DETOX: det här kan du ätaDen 18 februari  till den 3 mars kommer vi att köra vår HÄLSOSMARTA-detox här tillsammans med er som är sugna på att hänga på och låta er inspireras.
Vi har själva detoxat ett antal tillfällen tidigare och tycker att det är ett underbart sätt att rensa kroppen och samtidigt få ny härlig energi. Det finns olika detoxvarianter och vi har inspirerats av dem alla och satt ihop vår HÄLSOSMARTA-detox som passar de flesta och kan anpassas efter egna behov och syften.
Vår tanke med vår HÄLSOSMARTA-detox är att den ska hjälpa dig att rensa bort syrabildande toxiner (som du får av allt för mycket syrabildande mat: rött kött, vetemjöl, socker, mejeriprodukter etc.) och istället med hjälp av frukt och grönsaker få en hälsosam basisk balans. Du kommer också och tack vare detta att få en bättre energinivå och klarare och friskare hy. Du riskerar också att förlora några kilon, om du har några för mycket, men enligt oss ska inte en viktminskning vara den huvudsakliga anledningen till en detox.

Vad kan du äta då under vår kommande HÄLSOSMARTA-detox? Det vi utgår ifrån är om livsmedlen är syra- eller basbildande. En del mat är sur, som exempelvis citron, men blir basisk via en kemisk reaktion i kroppen. Det vi ska hålla oss till är basbildande föda
Ja du kan äta dessa livsmedel till exempel:

 • Grönsaker: i princip ALLA grönsaker går bra, så det är bara att frossa och njuta. Mörkgröna bladgrönsaker bör vara din bas och en självklarhet, en Grön smootie eller som basen i en sallad.
 • Frukter: basbildande frukter såsom ananas, apelsiner, avokado, banan, bär, citron, dadlar, fikon, grapefrukt, plommon, päron, rabarber, vindruvor, äpplen.
  OBS. Du som vill köra en striktare variant av detoxen bör även utesluta frukt som innehåller mycket fruktsocker. Den frukt som är ok att äta då är enbart banan.
 • Kött: inget rött kött, kyckling och fisk går bra. Ingen insjöfisk dock som ofta är full av gifter.
  OBS. Du som vill kan detoxa helt utan kött och istället äta mer grönsaker och ha en bra bas av bönor, linser istället.
 • Mejeriprodukter: mjölk, ostar och andra produkter av getmjölk som är mycket mer lättupptagligt för kroppen. Chevré ost exempelvis är jättegott till grönsaker. Även mozzarela på buffelmjölk går bra, samt produkter av fårmjölk såsom fetaost är toppen. Inga produkter av komjölk som är slembildande.
 • Ägg: men inte mer än ett per dag.
 • Soja och tofu
 • Bönor och linser
 • Nötter och frön: risken med nötter är att de kan innehålla mögelsporer, så var försiktig. Bäst att äta är mandel och valnötter. 
 • Råris, Bovete, Quinoa
 • Olivolja
 • Kryddor: salt och peppar sparsamt, örtkryddor går bra och gurkmeja, koriander och spiskummin är riktiga välgörare.
 • Vatten
 • Gröna teer, örtteer
 • Grönsaksjuicer. Inte fruktjucier som blir alldeles för söta.
Som du ser kan du lite själv bestämma din nivå på detoxen. Den riktigt strikta detoxar helt vegetariskt och utesluter även frukt. Annars går det bra att äta fantastiskt gott och hålla sig mätt på grönsaker, frukt, fisk, kyckling, ostar och annat gott.
Faktum är att detta är en kosthållning som går att hålla även framöver även när din detoxperiod är slut. Med stor sannolikhet kommer du att välja och vilja det. Det gör vi :-).
Läs tidigare inlägg om HÄLSOSMARTA-detox HÄR.


2 kommentarer:

 1. Tänk om jag skulle prova detox. Det var ett tag sen...

  SvaraRadera
 2. Ja häng på :-)! Ju fler vi är, desto mer kan vi peppa varandra.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...