4 mars 2013

TORKAD FRUKT - BRA FÖR HÄLSA OCH MILJÖ

Osvavlade ekologiska aprikoser
Torkad frukt är en snabb och bra källa om du behöver fylla på med energi. Själv är jag väldigt förtjust i både aprikoser och dadlar. Just nu är det ICA's ekologiska aprikoser som ligger överst på min topplista - alltid mjuk och goda och inte torra och sega som en del kan vara.

När det gäller torkad frukt ska du se till att du väljer ekologiska produkter. På så sätt slipper du de svavlade och besprutade varianterna. Man tillsätter svaveldioxid till torkad frukt för att minska risken för insektsangrepp. Svaveldioxid (E220) kan orsaka astma och allergier hos överkänsliga. Man är dock osäker på hur ämnet påverkar oss på sikt. Osvavlade aprikoser ser visserligen "vackrare ut" med sin orangea  färg, men både smak och nyttighet tar priset hos de bruna osvavlade.

Färsk frukt är alltid bra, men torkad frukt kan ibland ha sina hälsofördelar. De är fullproppade med vitaminer, mineraler och fibrer. Torkade fikon är innehåller mycket kalcium som stärker skelettet och kan sänka högt blodtryck och torkade aprikoser innehåller mycket järn som hjälper till att syresätta blodet.
Fruktsockret är koncentrerat i torkad frukt då de mesta av vattnet inte finns kvar. Du som är känslig mot socker av en eller annan anledning bör med andra ord ta det lite försiktigt.
Det är ett utmärkt mellanmål eller snack, inte minst tillsammans med nötter som är feta och innehåller mycket protein. Det ger snabb energi.
Själv märker jag att jag snabbt blir nöjd efter att fått i mig en aprikos eller två när jag är sötsugen eller känner att energin börjar tryta.

En annan fördel med torkad frukt är att det är betydligt mindre miljöpåverkan att frakta torkad frukt som tar mindre plats än färsk frukt. Därför kan frukt som importeras vara ett bra val att köpa som torkad istället för färsk.

I vissa av de torkade frukterna tillsätts extra socker, så se upp med det. Det gäller oftast frukt som ananas, papaya och liknande exotiska frukter.

Ulrika
4 kommentarer:

 1. FAST om man ska gå från sockerbotten till hälsotoppen, ska man inte äta frukt som innehåller en massa socker. Det är inte alls bra :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kicki, du tänker säkert på om du jobbar på att gå ner i vikt och kör exempelvis LCHF eller GI. Då ska man vara försiktig med sitt intag av torkad frukt. Torkade aprikoser har dock väldigt lågt GI, så de kan fungera bra.
   Ur hälsoaspekt är torkad frukt en bättre energikälla än en chokladkaka eller energidryck. Men som alltid ska allt ätas och drickas med måtta ;-).

   Radera
 2. För att komma ifrån den högkoncentrerade sockerhalten kan man lägga den torkade frukten i blöt. då går det bättre att äta den. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt bra tips Ellinor! Då lägger man frukten i vatten, kanske över natten och sedan häller bort vattnet.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...