24 april 2014

MJUK MANDEL- OCH NÖTKAKA (utan socker eller vetemjöl)

Mjuk mandel- och nötkaka
Det här är en riktigt maffig och mäktig kaka tack vare sitt innehåll av både nötter, mandel, ägg och smör. Den är fantastiskt god och smakrik och inte minst super-duper-enkel att baka. Du bara häller alla ingredienserna i din matberedare och blandar allt väl. Sedan ner i smord form och in i ugnen för att gräddas. Ljuvlig att äta när den är ljummen med en klick grädde eller kokosgrädde och faktisk nästan ännu godare dagen efter den bakats.

Du behöver:
150 g smör
2 dl hasselnötsmjöl
½ dl kokosmjöl
1 dl riven kokos
1 msk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 dl sötmandel
2 dl torkade dadlar
3 ägg
1 dl grädde (eller kokosmjölk/kokosgrädde eller dylikt)

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Häll i hasselnötsmjöl, kokosmjöl, riven kokos, vaniljpulver och bakpulver i matberedaren och blanda om så att de torra ingredienserna blandar sig väl. Häll sedan ner sötmandeln, dadlarna, knäck ner äggen och häll i smöret och grädden i mjölblandningen. Mixa ihop till en jämn smet. Mandlarna får gärna vara i lite större bitar, det blir bara gott.
Smöra en springform och häll riven kokos på kanterna. Häll ner smeten i formen och grädda i 175 grader ca 35 minuter. Prova med sticka. Kakan ska vara aningen kladdig i mitten, men inte för lös.
Tag ur, själp upp på tallrik och låt svalna.

// Ulrika

4 kommentarer:

  1. Mmmm denna kaka låter smarrig.
    Önskar er en trevlig helg!
    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är verkligen toppen :-)! Berätta gärna vad du tycker om du provar att baka den själv.

      Radera
  2. Har bakat denna idag, mycket god. Lika bra utan grädde. Ska prova med kokosgrädde nästa gång

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tycker om den. Det går självklart att byta ut vätskan mot lite olika alternativ som man själv uppskattar bättre.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...