24 september 2014

OGRÄSMEDEL KAN VARA ORSAK TILL ÖKAD KÄNSLIGHET FÖR VETE OCH GLUTEN


De senaste 15 åren har glutenintolleransen och överkänslighet mot gluten och vete ökat markant. Olika teorier om varför finns och i den vanligaste menar man att det beror på att vetet har förädlats så mycket under de senaste årtiondena att våra kroppar inte längre känner igen det som naturlig föda för oss.
Vete har i många tusen år varit en naturlig del i vår kost, inte minst i bröd, men vi har aldrig ätit det i så stor mängd som vi gör nu och det har som sagt förändrats tack vare intensiv förädling och genmanipulation.

Det forskas också en hel del inom ämnet för att eventuellt kunna hitta andra orsaker och samband. En av de som kommit längst i denna forskning är Dr, Stefanie Seneff som menar att hon har hittat en helt annan anledning till att vi inte i samma utsträckning tål vete och gluten. Hon har nämligen hittat en tydlig koppling mellan vår ökade överkänslighet och bekämpningsmedlet Glyfosat - ett medel som exempelvis finns i ogräsmedlet Roundup som med rätta synas i sömmarna.
Tidigare har Dr. Seneff lyckats påvisa ett samband mellan Glyfosat och utveckling av autism, och hon har nu även kunnat hitta tydliga samband mellan kemikalien och den ökade glutenintolleransen.

Dr. Seneff säger att det finns en extremt stark korrelation mellan användningen av Roundup på majs och soja och en ökning av flera olika sjukdomsfall där glutenintollerans är en av dessa.
Hon var dock förbryllad över sambandet då just vete inte brukar vara besprutat med Roundup. Men vid närmare efterforskning visade sig att markerna där vetet odlas ändå behandlats med bekämpningsmedlet för att öka förutsättningarna för goda skördar nästkommande säsong. Glyfosatet fanns således i jorden innan vetet såddes och skördades.


Glyfosat har visat sig förstöra vår tarmflora och kan skapa flera kroniska sjukdomar i våra tarmar. Tarmarnas väggar förstörs, vilket gör det svårt för kroppen att tillgodogöra sig vitaminer, mineraler och andra näringsämnen vilket i sin tur kan leda till undernäring trots att vi är normal- eller överviktiga.

Enligt Dr. Seneff går det inte att tvätta eller koka bort Glyfosaten från vete eller andra livsmedel där det används. Kemikalien finns i minsta cell och kommer att påverka din kropp när du äter livsmedel som blivit besprutade med det. Det enda sättet att undvika att få det i sig är enligt henne att undvika halvfabrikat och välja livsmedel som är ekologiskt odlade.
Inte minst gäller det även för kött eftersom djuren oftast utfodras med olika typer av GMO-föda som innehåller både Glyfosat och andra bekämpningsmedel,

Så nog finns det goda skäl för att tro att alla de olika sjukdomar som verkar bli allt vanligare hos oss har ett ursprung i maten vi äter och att det är vi själva som äter oss till ohälsa. För det mesta är vi intet ont anande medan någon stor livsmedelsjätte gnuggar sina händer över ökade vinstmarginaler.

Du kan läsa mer om Dr. Seneff och sambandet mellan Glyfosat och glutenintolerans i en artikel HÄR.

// Ulrika

2 kommentarer:

  1. Intressant, om än lite skrämmande, inlägg! Ännu en anledning att köpa ekologiskt

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det läskigt. Tänk vad mycket vi experimenterar med maten och vår hälsa...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...