30 januari 2012

SOCKERBEROENDE - SANNING ELLER BARA MYT?

Det pratas mycket om sockrets vara eller inte vara, eller kanske framför allt om det verkligen kan vara beroendeframkallande. Att socker inte är speciellt nyttigt för oss, det vet vi. Tidigare skrämdes vi med Karius och Baktius - socker gav karies. Boten var att borsta tänderna riktigt ordentligt för att slippa tandrötan.
I dag vet vi att socker även påverkar våra kroppar negativt på andra sätt. För hög sockerkonsumtion kan orsaka diabetes (typ 2) och vi går upp i vikt av att äta för mycket sockerrika produkter. Det finns också studier som visar att socker kan skapa och underhålla inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Men sockerberoende då? Finns det verkligen?
Fråga en person som:

  • Äter godis, kakor och dricker läsk varje dag.
  • Köper godis och smyger undan de tomma godispåsarna och godispappret för att ingen ska se.
  • Får abstinens i form av huvudvärk ,oro, ångest, sömnproblem etc. 
  • Upplever ett "rus" efter att ha stoppat i sig en rejäl mängd socker.
  • Kan uppleva symptom liknande bakfylla efter ett "sockerrus"

En del forskare är mer tveksamma till benämningen sockerberoende. Dels beror det på just termen beroende, de menar att det snarare handla om "starka behov" eller "cravings". Dels framkallar inte socker samma kemiska beroende som exempelvis narkotika kan göra. Sockret påverkar vårt belöningssystemet i hjärnan, vilket inte kan jämföras med hur droger påverkar belöningssystemem. Däremot har det en likande effekt som alkohol har. Alkoholister som jobbar på att bli nyktra kan istället bli storkonsumenter av läsk eller  godis.
Andra forskare menar att det visst kan handla om ett beroende som kan vara specifikt för just människan. Studier på sockerberoende har gjorts på råttor som visade på att socker kan vara beroendeframkallande - på just råttor. Det innebär inte att det går att överföra forskningsresultatet på människor.

Detta är ett område som det forskas flitigt på, så vi lär få ta del av nya rön och rapporter allt eftersom. 
Det viktigaste du kan göra dock, är att lyssna på dig själv och din kropp. 
Även bröd, pasta och andra stärkelserika produkter kan innebära problem för en person med sockeröverkänslighet. Stärkelsen i dessa produkter omvandlas till glukos (sockerart) i kroppen och du kan alltså bli lika "sockerrusig" av pasta och bröd som av smågodis.

Känner du själv att du inte har ett riktigt sunt förhållande till socker och sockerrika produkter? Om du upplever problemen som stora bör du kontakta en dietist/beroendeexpert som är duktig på just sockerberoende. Annars kan du prova själv att successivt ta bort socker ur kosten. 

Att äta hälsosamt är såklart jättebra! Men vad är rimligt och hälsosamt för dig?
Om du nu frossar i smågodis 7 dagar i veckan är det en klar förbättring att bara äta det två dagar i veckan.
Du kommer att märka positiva effekter av att dra ner på din sockerkonsumtion efter en ganska kort tid. Var dock beredd på några dagars abstinens om du är storkonsument.

Ulrika

2 kommentarer:

  1. Oj, något vi alla kanske måste tänka på.. Att göra en förändring behöver ju inte alltid betyda förändring på utsidan, likaväl kan vi äta mindre socker för att bara må bättre!
    Lyssna på våra egna kroppar borde vi göra oftare..:)
    /Alexandra

    SvaraRadera
  2. Hej Alexandra!
    Kul att du skriver till vår blogg. Förändringar behöver inte alla gånger vara stora för att nå ett resultat som vi mår bra av. Som du säger så finns det både yttre och inre förändringar. Jag tycker att det är spännande att lyssna på vad kroppen vill ha/ behöver ha för att sedan hitta en bra lösningen. Exempelvis så är det spännande att hitta alternativ för gott utan socker.
    Allt gott till dig.
    Josefi

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...