30 maj 2013

SEX VECKOR AV MONICAS HÄLSOSMARTA-MAKEOVER HAR GÅTT.

Monica är nu inne på sin 7:e vecka (av de 10 som ingår i HÄLSOSMARTA-Makeover). När man jobbar med sig själv och sin utveckling är det lätt att man fokuserar på allt som man borde gjort, inte hunnit och på resultat som inte uppnåtts. Många gånger kanske vi tänker på "solskenshistorier" från Tv-program där deltagare går ner 20 kg på ett par månader och kommer i sin livs form. Visst ser vi att de kämpar, men fort går det. Men vad händer efter det att Tv-team, personliga tränare och kostrådgivare åkt hem till sitt? Det får vi aldrig veta.

Vår tanke med vår HÄLSOSMARTA-Makeover är att det ska vara en långsiktig och hållbar förändring som dessutom har ett helhetsgrepp om din hälsa. Med andra ord inget hastverk, men däremot nya och bestående vanor som hjälper och stöttar dig även i framtiden.

Under Monicas första sex veckor har hon fokusera på detta inom våra HÄLSOSMARTA områden:

  • Kosten: Minskat ner på de snabba kolhydraterna för att få en jämnare blodsockerkurva. Socker och vetemjöl undviks, vilket också på sikt har en inflammationsdämpande effekt. Till att börja med har Monica också dragit ner på sin fruktkonsumtion (som tidigare var ganska hög) för att inte få i sig för mycket fruktsocker. Frukt är nyttigt, men för den som vill gå ner i vikt och/eller få en jämnare blodsockerkurva, kan det vara bra att utesluta den tills nivåerna blir stabiliserade. Däremot går det alldeles utmärkt att frossa i grönsaker och även bär. Monica är dessutom väldigt förtjust i fisk, vilket bra och hälsosamt på många sätt.
  • Motionen: Vardagspromenaderna har ökat, men en ond fot gör det svårt för Monica att röra på sig mer än vanligt. Två gånger i veckan är det gymträning och även simning står på agendan. Monica ska låna hem en crosstrainer för att prova på om det är en motionsform som fungerar bra för foten.
  • Motivationen: Monica känner sig motiverad att jobba vidare trots att det känns motigt ibland och mycket beror på den uppbackning hon får från oss hälsocoacher - sms två gånger om dagen, telefonavstämningar och möten. Hon är helt klart positivt inställd till arbetet hon gör.
  • Personlig utveckling: Att jobba med sig själv i ett förändringsarbete är alltid spännande. För Monicas del handlar hennes tankar många gånger om det hon gjort och gör som är gamla vanor. Nya tankar kommer in och hon börjar ifrågasätta sitt eget handlande och funderar på varför hon gör det hon gör och om det är bra för henne. En del av tankarna handla också om att hon ofta tar ett stort ansvar själv och fixar och donar i alla lägen. Frågan är om hon måste vara den som fixar i allt och alltid?
  • Återhämtning: Ett område där en aktiv och engagerad kvinna som Monica inte finner det helt lätt att hitta sätt som passar henne. Eftersom hon älskar att att vara ute i naturen övar hon på att stundtals bara sitta och njuta av tillvaron utan att behöva känna att grönsakslandet ska rensas eller gräsmattan ska klippas. 
Vi kan se en stor förändring i Monicas tankebanor och handlingar och vi tycker att hon jobbar på fantastiskt bra.

Läs mer om HÄLSOSMARTA - Makeover.

Monica bjöd på jordgubbar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...