24 maj 2013

TID FÖR DIG SJÄLV ÄR HÄLSOSMART


Alldeles för många ser i första hand till att ta hand om arbetsuppgifter, hushållssysslor, familj, vänner och allt annat som måste fungera i vardagen innan de ens tänker tanken på vad de själva mår bra av och behöver.
Så har vi fått lära oss att det ska vara. För inte alltför länge sedan var det fullt naturligt att mor i huset såg till att alla var hela, rena, mätta och belåtna och hus och hem i toppskick. Faderns ansvar var att arbeta för att kunna försörja familjen. Det var inte konstigt alls utan helt enkelt så det var.... på den tiden. Det är inte lika vanligt nu idag att kvinnan i familjen är hemmafru med ansvar för all markservice (även om det så klart förekommer).

Det här handlar inte om ifall detta är rätt eller fel, utan det är en förklaring till varför många kvinnor (framför allt) fortfarande "fostras" in i tanken att de ska se till alla andras väl och ve innan de ens tänker tanken på att se över sina egna behov. Det sitter inte i generna, men är väl ett nedärvd tradition (en del menar att det till viss del handlar om ett arv kvinnor har som ligger på genetisk nivå och som handlar om att säkra avkommans överlevnad... men det är inte det vi ska ta upp här).

Problematiken blir att du, oavsett om du är man eller kvinna, som är van vid att i första hand tänka på andra och sista hand på dig, så får det många gånger konsekvenser för ditt välmående. I varje fall om du ibland känner att du:

  • inte hinner vila eller slappna av så mycket som du skulle behöva.
  • inte har utrymme till att träna/motionera.
  • inte har någon egentid.
  • inte ens vet vad du skulle vilja göra för att må bra.
  • aldrig gör något som känns lustfyllt istället för kravfyllt.
Vi behöver alla tid för oss själva för att må bra - en del mer, andra mindre.
Att ständigt känna att man kommer på sista plats i "behovstrappan" är inte stärkande. 

Om du känner att du idag inte har eller tar dig tid för dig själv så kommer du att känna att du gör en stor och viktigt investering om du framöver avsätter tid för det. Det behöver inte vara stort och svårt. En kvarts promenad i skogen i sällskap med dig själv kan göra stor skillnad. Eller kanske en tur till biblioteket där du kan sitta och läsa i lugn och ro utan att barnen vill ha mellanmål eller du känner dåligt samvete över att tvättkorgen blänger surt på dig.

Det viktigaste är inte vad du gör, utan att det blir av. Genom att bestämma dig för att ta tid för dig själv så bestämmer du också att du är en viktig person i ditt liv. En person som du ska bry dig om om ta hand om. Det kommer att stärka din självkänsla och öka både fysiskt och psykiskt välmående

Svara på frågorna nedan:
  1. Ser du idag till att du får tid för dig själv med jämna mellanrum? Om inte, vad kan du göra för att skapa utrymme för det?
  2. Vad gör du/vill du göra om du har 15 minuter för dig själv? 1 timme? En förmiddag/eftermiddag? En hel dag? En weekend? En vecka?
  3. Vad av detta kan du se till att planera in inom en snar framtid? Gör det också!
Att tänka på sig själv och sina behov kallar jag för att vara EGOlogisk. Det innebär att du tänker
stärkande tankar och gör goda handlingar mot dig själv för att du ska må bra. När du mår bra blir du också per automatik en bättre partner, förälder, vän, kollega etc. Det är alltså en vinst för alla. Att vara EGOlogisk är inte samma sak som att vara egoistisk. En egoistisk person sätter sig själv före andra. En EGOlogisk person kan prioritera efter behov, situation och person.

Ta nu fram din kalender och boka in minst ett par tillfällen under de kommande två veckorna där du kommer att avsätta tid för dig själv. Du kan bestämma redan i förväg vad det är du vill göra eller bestämma dig för där och då vad som känns bäst. Det viktiga är att du avsätter tiden enbart för dig och att du planerar in den - annars riskerar det att inte bli av.
Det är inte förbjudet att vara spontan och göra saker för dig själv när det passar heller ;-).

// Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...