28 december 2013

PEPPARKAKOR UTAN VITT SOCKER & VETEMJÖL





Äntligen fick jag till ett hälsosamt recept på en god pepparkaka. Som jag har längtat efter att kunna njuta av några pepparkakor under juletiden. Extra gott  att "ibland" lägga en bit mögelost på pepparkakan. Denna väldoftande deg gick inte kavla ut tunn och fin, utan jag fick som jag själv älskar använda händerna och trycka ut degen innan jag la på formerna för att göra fina pepparkakor.
Efter som att detta recept skapar en deg som inte går att kavla ut och att själva pepparkakan blir lite tjockare valde jag att använda små formar.





Recept:
5 dl havremjöl
3 dl kokosmjöl
2,5 bikarbonat
2 dl kokossocker
4,5 dl laktosfrigrädde
150 g laktosfri smör.
2,5-3 msk pepparkakskrydda

Recept Två delar kanel, en del ingefära och en del nejlika. 

Gör så här: 
Smält det laktosfria smöret i en kastrull på spisen under svag värme.
Häll ner havremjölet, kokosmjölet och bikarbonatet i en bunke. När smört har svalnat något så vispar du samman kokossockret och smöret till en fin smet, häll sedan ner den laktosfria grädde och fortsätt vispa till en fin smet.

Häll nu ner lite i taget av den krämiga met i mjölblandningen och rör om intensivt med en slev. När all smet är i bunken och du har rört om ett tag kan du ta på dig tunna plasthandskar och krama degen med händerna några gånger. Kram dagen till några större degar och låt stå svalt i kylen under 6-7 timmar.

Jag gjorde min deg på förmiddagen och bakade pepparkakorna på kvällen.

När du är redo att baka ut degen gör du så här.
Knåda degen varm i dina händer, platta sedan ut på en bänk med havremjöl på, tryck ut degen med händerna och tryck ut fina pepparkakor med dina valda formar. Kom i håg att dessa pepparkakor blir tjockare så använd gärna små formar.

Gädda varje plåt i 225 grader i 5 minuter. 


Njut av dina hälsosmarta pepparkakor
Josefi

9 kommentarer:

  1. En liten fundering bara.. Om det är laktosfri grädde och laktosfritt smör i pepparkakorna, är det ju mjölk i dem? Tänkte bara så att mjölkallergikerna inte går på en nit! :)

    /Angelica

    SvaraRadera
  2. Tack Angelica! Ska tydliggöra detta i inlägget.
    Ha det gott
    Josefi

    SvaraRadera
  3. Tack Angelica! Ska tydliggöra detta i inlägget.
    Ha det gott
    Josefi

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Tusen tack för att du delar ditt fina recept! 💖🌲💖🌲💖🌲 Mvh Anna

    SvaraRadera
  6. Hjärtinnerligt T A C K! för att du så generöst delar ditt fina recept! Ha dett gott! Mvh. Anna

    SvaraRadera
  7. Hjärtinnerligt T A C K! för att du så generöst delar ditt fina recept! Ha dett gott! Mvh. Anna

    SvaraRadera
  8. Om man skulle vilja göra detta recept för en diabetiker och byta ut kokossockret till tex Stevia, hur skulle det bli då? Om du har koll på det vill säga..

    SvaraRadera
  9. Om man skulle vilja göra detta recept för en diabetiker och byta ut kokossockret till tex Stevia, hur skulle det bli då? Om du har koll på det vill säga..

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...