5 juni 2012

Från godis till nötter

Från godishyllan till nöthyllan 


Som liten älskade jag godis och under en tid hade jag till och med en av mina skrivbordslådor fyllda med godis. Tyckte då att det var kul att ha olika godisar att äta och att fixa med. Smågodis har vart något jag under många år har gillat. Svamparna, colaflaskorna, fiskarna i smakerna lakrits och frukt och även de röda reserbilarna. Förut har jag kunnat längta efter detta smågodis. Speciellt innan jag fick mens kunde jag äta mycket, som många andra kvinnor känner innan mens. Ett begär efter något sött. 


Stegvis förstod jag att sockret gjorde så att jag inte mådde bra. Som jag i ett tidigare inlägg berättat så blir min kropp stressad och i obalans av socker. Med den kunskapen och förståelsen för min hälsa åt jag mindre och mindre godis och tillslut började jag att intressera mig för vad det var i godiset. Vad var det jag stoppade i mig, jag läste och kunde konstatera att det var bland annat socker, färgämnen och olika e-ämnen. Under en tid när jag var på väg till smågodishyllan så stoppande jag mig själv genom att tänka att där låg bara socker och färgämnen. I dag varken längtar jag efter smågodis eller blir sugen i affären, jag ser inte ens godishyllan. Det enda som ibland är intressant av alla dessa hyllor framme vid kassan är den mörka chokladen. 

I dag är det viktigt för mig att äta sådant som är bra och stärker min kropp på olika sätt och vis. Jag har kommit fram till att mandlar. pumpafrön, solorosfrön och jordnötter gör susen för mig. Därför väljer jag även att hitta på olika egna recept med dessa  ingredienser. I bland blir det mycket gott och inbland mindre gott. Jag provar mig helt enkelt fram. I dag är det viktigt för mig att hitta alternativ för gott utan socker och jag tycker att det är kul. Känner mig stark i att jag har tagit det beslutet, förr kunde jag få dåligt samvete om någon bjöd på godis eller något gott och jag tackade nej. Men idag förstår jag att det är inte för andras skull jag ska äta utan jag väljer själv vad som är bäst för just mig och min kropp. 

För min bästa hälsas skull väljer jag bort godis och ersätter med nötter och frön.

// Josefi

2 kommentarer:

 1. tyvärr är mörk choklad ingen hit för mig. får yrsel. nötter är svårt. kan inte stoppa...
  men har du fler tips? jag behöver nya tankar :)
  kram från dalsland//

  SvaraRadera
 2. Du kan prova frön av olika slag och smaksättningar. Pumpafrön,solrosfrön och mandlar.
  Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...