26 juni 2012

VETE - inte längre vad det en gång varit.

Vete
Vårt dagliga bröd giv oss idag...
Hur kan det komma sig att det som har varit en naturlig (och nyttig/viktig) del i vår kost inte längre alls är nyttigt för oss?
Mer om hur vetet påverkar vår hälsa negativt kommer här på bloggen framöver, men vi börjar med lite "vetehistoria"
Bröd och vete har ingått i vår kost i många tusen år. Ett folk som gick under namnet natufierna och som mellan 11.000 och 8.500 f. Kr levde i trakterna av dagens Syrien, Jordanien, Libanon, Israel och Irak, malde och tillagade den tidens motsvarighet till vete - enkorn.

Enkorn var ett gräs som växte fritt i skogarna och som samlades in maldes för att kunna användas till bröd, gröt mm. Man började också odla enkorn vid boplatsen, och det var starten på vetets utveckling.
Från att ha vuxit vilt och gått under namnet enkorn har de vilt växande spannmålet under många tusentals år. Vetet har hybridiserats och korsats för att få fram en sort som är motståndskraftig och snabbväxt.

Dr. William Davis tror i sin bok "Brödberoende" att vetet har varit en bra föda för oss människor ända fram till för ungefär 50 år sedan. Den utveckling och förädling som har skett de senaste 50 åren har visserligen gjort vetet både snabbväxande och oerhört lättarbetat och lättkonsumerat på så sätt att det blir smidiga degar som jäser bra och är goda att äta. Men, i samband med de senaste årens radikala förändring i vetets genetik har vi, det vill säga människan, börjat reagera negativt på denna tidigare "basföda.

Vetet som vi äter idag och som ingår i baguetten eller sockerkakan är inte samma som det mormor använde när hon bakade bröd och kakor. Det som tidigare var bra för oss har nu utvecklats till något som riskerar vår hälsa i stor utsträckning. Inte heller blir det bättre av att vi väljer fullkornsprodukter som vi lätt luras att tro. Det är precis lika illa för oss, bortsett att vi visserligen får i oss en och annan fiber mer.

Dagens vetet får oss att:

 • bli tjockare
 • utveckla diabetes i allt större utsträckning
 • allt oftare drabbas av olika inflammatoriska sjukdomar (reumatism, allergier, astma, MS mm. mm.)
Alltså är vårt dagliga bröd inte alls något som vi längre ska kräva - tvärt om. 
Du som vill gå ner i vikt eller på ett enkelt sätt kunna känna radikala och positiva förändringar i din hälsa bör definitivt prova på att utesluta produkter som innehåller vete (och även andra spannmål som innehåller gluten). 
Du som inte har provat att leva vetefritt känner säkert en begynnande panik.
Vad ska jag äta då?!?!?!
Det finns massor med hälsosamma alternativ. Ett tips är att titta närmare på LCHF-kosten eller IFD-kosten (inflammationsdämpande) - de innehåller inte vetemjöl. Ersätt vetemjölet i så stor utsträckning du kan med goda och nyttiga grönsaker och fetter. Du kommer garanterat inte att behöva gå hungrig.
Fler tips kommer självklart även här på bloggen.

Ulrika

2 kommentarer:

 1. Jätteintressant att läsa! Men jag undrar varför det inte står mer i media om detta? Tex så innehåller ju pasta också mjöl, det borde väl också vara ohälsosamt i så fall? Bra sida ni har!
  Hälsningar Ann

  SvaraRadera
 2. Hej Ann! Tack för din kommentar! Du kommer med all sannolikhet att få läsa och höra mycket mer om detta i media framöver. I takt med att fler får upp ögonen för hur vetet påverkar deras hälsa samtidigt som forskning kommer att visa på vilka effekter det har, så kommer det att pratas mycket mer om detta.
  Pasta görs i de allra flesta fall av durumvete. Det är inte exakt samma vete som finns i bröd och bakverk exempelvis. Pasta är inte heller någon "hälsohit".
  Men vi är "matade med" att bröd och pasta ska vara basen i vår kosthållning - se bara en kostpyramid, och det lär ta ett tag innan vi lär om.
  Det bästa är att prova själv vad som är bra för just dig och hur du mår om du exempelvis utesluter bröd och pasta. Vi är alla olika känsliga och har olika kostbehov.
  Tack för din positiva feedback Ann!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...