8 juni 2012

SPARRIS - EN PRIMÖR ATT NJUTA AV MED GOTT SAMVETENu är det säsong för färsk sparris. Det är verkligen en underbart god grönsak. Och så enkel att tillaga! Det är bara att skölja och putsa lite på stjälkarna, skära av ett par centimeter i änden och sedan koka på så låg värme som möjligt ca 5 minuter. Kokar de för länge förlorar de sin spänst och blir inte alls lika fräscha att äta. I flera recept har jag sett att man förespråkar att man ska ha socker (!) i kokvattnet. Helt onödigt! Koka dem i lättsaltat vatten, häll bort vattnen när koktiden är över. Lägg upp sparrisen med några klickar smör och strössla lite flingsalt över. Ät och njut!

Är sparris nyttigt då?
JA, det är ju det som är så bra - både gott och nyttigt!
Enligt information på sidan Nyfiken Vital är sparris en av de nyttigaste grönsakerna. Sparrisen är rik på  folat, K-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, mangan, fibrer, B6-vitamin, koppar, niacin, kalium, järn, zink, magnesium, selen och kalcium.


Sparris är också mycket rik på trypofan som är en aminosyra. Trypofan är ett förstadie på signalsubstansen på serotonin - som i sin tur gör oss lugna, tillfreds och på gott humör. Med andra ord kan du bli lyckligare och mer harmonisk av sparris. 


Så passa på nu när det är sparrissäsong att frossa i denna goda och nyttiga grönsak!


Ulrika


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...