25 april 2013

HÄLSOSMARTA - Makeover: Monicas kostanalys

Alla som framöver kommer att delta i vår HÄLSOSMARTA - Makeover kommer att erbjudas att få göra en kostanalys. Monica har under en veckas tid fått fylla i vad hon äter och dricker så noga hon bara kan.

Denna kostanalys är ett mycket bra redskap för att dels kunna se att du får i dig en bra balans mellan de energigivande ämnena protein, fett och kolhydrater, men också för att kunna se att du får i dig tillräcklig mängd av vitaminer och mineraler, om du äter bra fetter, får i dig tillräckligt med kostfibrer eller hur det ser ut med sockerintag och GB-värde (Glykemisk belastning). Analysen hjälper oss och dig att få en bra bild av hur hälsosamt du äter och om du har en önskan om att gå ner i vikt kan detta också vara ett mycket bra hjälpmedel.

Monica som under sin kostanalysvecka var på semesterresa i Prag några dagar, ville så klart unna sig lite extra gott då. Ända var hon VÄLDIGT DUKTIG och valde vid flera tillfällen att enbart smaka en liten bit istället för att äta upp allt ihop.

Som helhet visar Monicas kostanalys att hon har en BRA balans och bra matvanor. Det som blir aktuellt för Monicas del är att försöka hålla nere den Glykemiska Belastningen för att på så sätt jämna ut blodsockerkurvan och därmed minska fettinlagringen. Möjligen bör hon också äta MER än vad hon faktiskt gör för att få igång förbränningen på ett bra sätt.

Vi hjälper Monica att se över hur hon kan byta ut vissa livsmedel som hon, liksom många andra, äter i tron att de är nyttiga och bra för oss.
Det visade sig exempelvis att Monicas frukost kan innehålla så mycket som 30 GB bara den - den som vill gå ner i vikt bör inte äta mer än 10 GB (något mer om man vill ha en långsammare viktminskning) på en dag.
Några tips hon fick av oss var:

  • Byt ut den färskpressade apelsinjuicen mot vatten eller en kopp te.
  • Byt ut den glutenfria knäckemackan mot exempelvis en omelett.
  • Bytt ut All Bran flakesen mot hemmagjord müsli på nötter och frön.
  • Likaså bör hon avstå frukt under början av sin viktminskning för att få mer balanserat blodsocker. Frukt är NYTTIGT, men för en person som behöver jämna ut blodsockret påverkar det alldeles för mycket. Istället går det bra att äta mycket grönsaker och bär. När sedan vikten börjar stabilisera sig på en bra nivå ska man definitivt börja äta frukt igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...