15 april 2013

HÄLSOSMARTA-Makeover, nu är Monica på gång!

Monica Stolpe-Nordin
För en tid sedan sökte vi efter en person som var intresserad av att få göra vår HÄLSOSMARTA-Makeover, vilket innebär en helhetsöversyn av hälsan; kost, motion, vila/återhämtning, personlig utveckling och motivation.
Många var det som var intresserade av att få vara med, så valet var inte helt lätt. Det föll dock till slut utan tvekan på Monica Stolpe-Nordin, en 50-årig kvinna boende i utkanten av Västerås.

Monica fick börja med att fylla i vår kartläggning där hon själv skattar och beskriver sin hälsostatus. I söndags var det sedan dags för vårt första möte. Vi träffades hemma hos Monica som tog emot i sitt fantastiskt mysiga och välkomnande hus. Där slog vi oss ned vid köksbordet och pratade om vad Monica själv känner att hon vill ha hjälp med och på vilket sätt hon på bästa sätt ska kunna åstadkomma de förändringar som ska till för att hon ska bli mer HÄLSOSMART.

Monica är en aktiv och engagerad kvinna. Hon arbetar som chef på Studieförbundet Vuxenskolan i Västmanland. Hon är dessutom fritidspolitiker och har utöver det ett stort engagemang för området där hon bor. Uppvuxen på landet har riktigt mat (lagad från grunden) alltid varit en självklarhet och likaså att inställningen att de alltid finns något att jobba med.
Monica lider av aggressiv psoriasisartrit, vilket gör att hon har problem med värk i kroppen. En skadad häl gör också att rörligheten är delvis begränsad.
Mycket jobb och stort engagemang gör att Monica inte har så mycket tid över till sig själv. Hon har i det stora hela kunskapen om vad hon skulle behöva göra för att må bättre, men precis för som så många andra är det så svårt att "få till det".

Monica beslutade efter vårt första samtal att viktigast för henne att prioritera är:

 • Bra kostvanor
 • Mer motion
Monica får börja med att under en veckas tid registrera allt hon äter i ett kostdataprogram. På så vis kan vi se hur mycket hon äter, om det har en bra näringssammansättning, om det är tillräckligt, hur måltiderna fördelar sig mm. Utifrån analysen kommer vi att närmare titta på hur Monica kan förändra sina matvanor om och där det behövs.

En gång i veckan går Monica på vattengympa och en gång på gym. Hennes mål är nu att första veckan utöka det med att gå två promenader på cirka 20 minuter. Förutsättningen för det är att hennes häl orkar. Hon kommer också att använda sig av en stegräknare för att ha koll på hur mycket hon rör sig på dagarna.

Varje dag kommer Monica att få SMS från oss som peppar, ifrågasätter, hejar, stöttar och ger nya tankar på vägen. Vi kommer att stämma av med henne med ett telefonsamtal mitt i veckan.

Heja dig Monica! Du kommer att klara det här galant!
Nu är det DIN TUR att SATSA PÅ DIG.

6 kommentarer:

 1. Vilken bra idé! Jag är övertygad om att det kommer att bli en hälsosammare vår och sommar för Monica. Hejja!!! Stor kram från ÅsaMia på EQverkstan.se

  SvaraRadera
 2. Härligt ÅsaMia att du hejar på :-)! Du kommer att få följa Monica här på bloggen. /Ulrika

  SvaraRadera
 3. Första dagen har gått så bra, 45 minuters stavgång men en häl som värker som om jag trampat in en spik, men skam den som ger sig jag gick i alla fall !
  Jag är nöjd idag över att jag inte gav upp utan gick ändå !!
  Längtar redan till i morgon för att se vad jag får för uppmuntran på sms från Ulrika och Josefi!

  SvaraRadera
 4. Bra kämpat Monica :) Hoppas att din häl blir bättre.
  Lycka till! / Åsa

  SvaraRadera
 5. Nu har Monica utrustat även personalen med stegräknare. Bra skor och gåstavar plockas fram ur garderoberna. Här ska gås och stöttas!

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Det är personalvår när den är som bäst.
  Vad roligt att ni alla har fått inspiration. Härligt att ni stöttar Monica.
  Lycka till :)
  Josefi

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...