17 april 2013

NYA RIKTLINJER FRÅN LIVSMEDELSVERKET?

Tallriksmodellen - välkänd och välbeprövad modell från 1976. Det har länge varit den måttstock som Livsmedelsverket, dietister och kostrådgivare har hållit sig till. På många sätt har det varit en bra modell. Enkel att förstå och enkel att följa - inget mätande och vägande. Måttet har varit tallriken som ska delas in i tre områden:

  • 1/3 Grönsaker
  • 1/3 Pasta/potatis/ris (kolhydrater/stärkelse)
  • 1/3 Kött, fågel eller fisk
De här riktlinjerna baserar sig på att vi rör på oss betydligt mer än vad vi gör idag. Följer vi dessa korstråd och exempelvis har ett stillasittande jobba är risken mycket stor att vi går upp i vikt. Modellen innehåller nämligen alldeles för mycket kolhydrater för ett stillasittande liv.

Britt-Marie Dahlin som grundande modellen säger själv att det är hög tid att se över modellen och anpassa dem efter de förhållanden som råder nu. Anpassningen innebär färre kolhydrater och istället mer grönsaker.
Livsmedelsverket arbetar med nya riktlinjer, så låt oss hoppas att det snart kommer fram till det som många av oss redan vet - för mycket kolhydrater/stärkelse är inte bra för oss. Det påverkar både vikten negativt och kan beroende på vilken form vi intar dem i (pasta, bröd etc.) göra att hälsan försämras.
Bra för utveckling! Synd bara att det tog så lång tid innan en översyn gjordes. Men bättre sent än aldrig!

Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...