Här är ett recept på en laxsoppa som innehåller en massa nyttigheter;
- Lax - innehåller viktigt omega 3.
- Lök och vitlök - antiinflammatorisk och motar bort baciller.
- Curry - också antiinflammatorisk tack vare innehåll av gurkmeja och påstås kunna döda cancerceller.
- Ingefära - traditionellt använd inom den kinesiska medicinen, är inflammationshämmande, motverkar illamående, kanon mot halsont och är verksam mot både bakterier och virus.
Dessutom är den fantastiskt god. Bilden gör inte soppan rättvisa;-).
Prova gärna, här är receptet:
Ulrikas goda laxsoppa
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk flytande margarin
1 msk curry
1 msk färskriven ingefära
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 grönsaksbuljongtärning
3 potatisar
2 dl fryst broccoli
1 dl creme fraiche
½ - 1 msk sambal oelek
4 laxfiléer
1 dl frysta gröna ärtor
Finhacka den gula löken och fräs den tillsammans med de pressade vitlöksklyftorna i margarinet. Låt curryn och ingefäran fräsa med ett par minuter.
Tärna potatisen. Häll den i kastrullen tillsammans med vatten, buljongtärningar och den frusna broccolin. Låt koka 5 minuter.
Finfördela/mosa gärna potatis och broccoli med en potatismosstöt/mixerstav och häll i halva burken med creme fraiche, sambal oelek samt laxen som du delat i mindre bitar. Låt koka ytterligare 5 minuter.
Häll i de frysta ärtorna när du tar soppan av spisen.
Servera soppan med klickar av den resterande creme fraichen.
Låter jättegod och nyttig! Men hur är det med buljongtärningar? Jag har hört att de är ganska onyttiga. Stämmer det?
SvaraRaderaDu har rätt i att buljong kan vara ganska onyttigt (innehålla socker och olika smaktillsatser, E-ämnen). Jag brukar köpa ekologisk buljong som är helt utan konstigheter. De finns de som är helt sockerfria dessutom. Just nu är min favorit Renée Voltaires Lantbuljong - den innehåller (lite) råsocker och är helt utan E-ämnen. Passar till de mesta.
RaderaMums vilken god soppa! jag lagade den här soppan till middag idag och det blev succé, även hos min 14 månader gammla son =) han tyckte det var jättegott. Jag var rädd att han skulle tycka det blev lite för stark men icke haha
SvaraRaderaSå roligt att höra Catharina! Extra kul att din son uppskattade den. De kan ju vara lite kinkiga de små med fisk ;-). Och tack snälla för att du skriver och berättar vad du tycker. Det uppskattar vi mycket.
RaderaUlrika
Låter jättegott, men varför MARGARIN? Jag tänker använda SMÖR.
SvaraRaderaInte margarin ;-), FLYTANDE margarin som är en blandning mellan nyttigt smör och nyttig rapsolja. Men SJÄLVKLART går det minst lika bra med smör:-). Hoppas du tycker om soppan!
Radera