SKA DU INTE TA EN KAKA TILL?
I det senaste numret av Hälsa tidningen NR 2 2012 bjuds det på en lång och intressant intervju med en kvinna som heter Gunilla Sahlin under rubriken Sockret var min drog.
Hon ser sitt sockerberoende som en sjukdom. ” Du säger inte till en alkoholist att bara ta en whisky. Det är samma för mig om jag tar en kaka. Den öppnar upp för drogen.
Belöningscentrum aktiveras och min kropp har lärt sig att den ska få mer. Suget som kommer är primärt: Ge mig annars dör jag!”
Detta är en sådan bra beskrivning och jag är övertygad om att många människor inte förstår detta med att sockerberoende är en drog och ett beroende precis som att alkohol är ett beroende. Skillnaden är att det finns mycket mer kunskap gällande förhållningssätt till en alkoholist än till en sockerberoende/ sockerkänslig person.
Vid olika tillställningar som mingel, bjudningar, kalas, fest och myskväll med vänner innebär det för en sockerberoende att bli prövad och många gånger orkar de inte stå emot. Ska du inte smaka lite i allafall? -du som tycker så mycket om bullar? -du som tycker så mycket om kakor? ta en av varje? vi har mer. Vi kan här konstatera att de personerna som förhåller sig så här mot en sockerberoende/ sockerkänslig person inte har förståelse och eller kunskap. Kan det även vara så att de som bjuder på godsaker får en egen tillfredsställelse när gästerna äter mycket? Desto mer gäster äter desto bättre mår värden/ värdinnan? Sockermissbrukarna njuter i stundens hetta men mår strax därpå ändå sämre än de gjorde från början. Några konsekvenser kan bli ångest, svettningar, lätt irriterade, ofokuserade, svårt att koncentrera sig och svårt att sova.
Gunilla har fått hjälp av Bitten Jonsson och där har hon bland annat fått träffat andra med samma svårigheter. Hon fick en grundlig inblick i vad som händer i hjärnan vid ett beroende och även hur det går att leva med det.
Bitten Jonsson
Gunilla har skrivit en bok som som heter ”Vitt begär- en personlig berättelse om sockerberoende” läs mer om boken på www.kostdoktorn.se
Känner du igen dig i det du har läst eller har du någon närstående som är sockerberoende/ sockerkänslig? Behöver du extra inspiration så kan du även gå in och läsa Gunillas blogg vittbegar.blogspot.com
Josefi
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar