11 februari 2012

URSPRUNGLIG FÖDA - VAD SKA VI ÄTA EGENTLIGEN?

Det är inte lätt idag att veta vad man "ska" äta. Olika "läror" ger olika och ibland motstridiga råd. Vi är också olika som individer och mår bra av olika typer av kost. Din bästa kostrådgivare är du själv. Din kropp talar hela tiden om för dig vad den behöver och hur den mår av det "bränsle" du tillför. Det gäller bara att lära sig att lyssna på kroppens språk, för den uttrycker ogillande genom att exempelvis; ge dig huvudvärk, ledvärk, ge dig allergiska besvär, magproblem, trötthet, sämre immunförsvar och en massa andra symptom och sjukdomar.

Några bra riktlinjer som gäller för de allra flesta finns det dock att hålla sig till. För egen del tycker jag att det känns bra att tänka på vad vi rimligtvis är "designade för" att äta. Vad åt vi så att säga från början? Helt säkert var det inte litervis med Coca Cola, panerad fisk, smågodis och en massa halvfabrikat.

Människan har sitt ursprung i Afrika. Där levde vi på savannerna och åt det som fanns att tillgå där. Basen lär ha varit grönsaker, frukt och nötter, men också kött, fisk och skaldjur.
För ungefär 200.00 år sedan började människan att flytta på sig och befolkade även andra delar av vårt jordklot. En viss anpassning efter de områden där man levde gjordes då naturligtvis, men i stort sätt inga större förändringar. Människan var jägare/samlare och åt det som gick att få tag i i områdena kring där hon bodde.

Någonstans mellan 10.000 och 5000 år f.k. skedde en stor förändring för människan. Hon bosatta sig och började bruka/odla jorden istället för att jag efter födan. Detta innebar den första stora kostomställningen. Spannmål  odlades och blev en viktigt bit i vår kost - fastän vårt matspjälkningssystem inte är anpassat för att bryta ner gräs/spannmål. Det är svårtsmält och många har idag också problem med att smälta spannmål som innehåller gluten.
Att hålla kor, både för köttets och mjölkens skull blev också allt vanligare. Mjölk är ytterligare en produkt som inte ingår i vår ursprungliga föda och många har också svårt att bryta ner laktosen (eller proteinet) i mjölken.

Nästa stora kostförändring skedde i och med industrialiseringen. Vi lärde oss att tillverka/tillaga mat industriellt. Socker är en av vår tids absolut största fiender för vår hälsa och ett "livsmedel" som står bakom många sjukdomar och en stor del av vår ohälsa. Dessutom använder vi oss idag av en mängd tillsatser i maten i form av färgämnen, konserveringsämnen och annat som definitivt inte ingick i vår ursprungliga föda.
Någon sade att trots att dessa tillsatsämnen (många gånger tvivelaktigt) blivit godkända som föda, så är de godkända ett och ett. Ingen vet ännu den fulla konsekvensen av den "tillsats-cocktail" vi får i oss.

Personligen försöker jag att ha i åtanke att äta så naturligt som möjligt. När jag kan göra ett gott och hälsosamt val, så gör jag det. Ibland är inte valmöjligheterna så stora, och då får man göra det bästa av situationen. Några enkla tips är:

 • Välj eklogiskt = inga konstiga tillsatsämnen eller gifter.
 • Undvik/minska ner på spannmålspodukter
 • Undvik/minska ner på mjölkprodukter
 • Undvik/minska ner på socker
Ulrika

  2 kommentarer:

  1. Så sant så sant. Kroppen reglerar vad den mår bra av och säger ifrån. Kan i bland vara svårt att fatta själv vad som är fel..eller hur. Själv äter jag inte fläskkött längre pga min mage. Tog låååång tid innan jag fattade det. Sedan försöker jag äta vegetariskt då och då.
   Önskar er en fin helg nu. Kram Maria

   SvaraRadera
  2. Marias Hörna - Njut av livet - Du har helt rätt i att det kan vara svårt att förstå vad det är som är fel. Ju mer "skit" vi får i oss, desto svårare är det att förstå vad det är som kroppen reagerar på. Jag tror också att det blir svårt för kroppens eget "signalsystem" att fungera korrekt om det störs av massor med olika kemikalier och annat som kroppen inte ska behöva ta hand om. Blir nog som en kortslutning till slut bara. Skönt att du kunnat lokalisera din problematik till fläskkött. Då vet du vad du kan välja bort. Ha en riktigt fin helg du med Maria och tack så mycket för din kommentar.

   SvaraRadera

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...