20 februari 2012

BLOMKÅLSMOS


Du som är sockerkänslig mår många gånger bra av att utesluta eller minska ner på stärkelserika produkter (potatis och rotfrukter bland annat) eftersom kroppen omvandlar stärkelse till glukos i kroppen. Ett bra alternativ till potatismos är att göra mos på blomkål istället.


Blomkål är en grönsak som tillhör kålsläktet. Alla kålsorter är rika på vitaminer och mineraler, framför allt c-vitamin.
Kål har i flera studier visat sig ha positiva effekter vid behandling av olika cancerformer. Just blomkålen anses minska risk för prostatacancer, lungcancer och grå starr.
Publicerade studier på kål finner du HÄR.


Blomkålsmos:
Färsk eller fryst blomkål
Vatten
Salt eller grönsaksbuljong
Smör
Grädde eller creme fraiche

Gör så här:
Koka blomkålen mjuk i saltat vatten. För extra smak kan du koka den i grönsaksbuljong.
När den känns mjuk häller du bort kokvattnet. Lägg i en klick smör och en skvätt grädde eller någon matsked creme fraiche. Mosa, gärna med en potatisstöt.
Ha i mer grädde/creme fraiche om du önskar mjukare konsistens.
Smaka av med salt, peppar eller örtsalt. Också gott att krydda med curry.

Passar till både fågel, fisk och kött.

3 kommentarer:

  1. Jag brukar koka med lite grädde, salt och peppar. Supergott!!

    SvaraRadera
  2. Det brukar jag också göra ibland. Också gott att blanda i färskost (naturell eller smaksatt)eller riven ost. Mumsfilibabba!

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset. Det här moset måste jag pröva!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...