28 januari 2014

10 SAKER ATT GÖRA ISTÄLLET FÖR ATT ÄTA NÅGOT SÖTT


Att stoppa något sött i munnen kan vi dels göra för att vi faktiskt känner ett sug och längtar efter något sött, men ibland går det bara av gammal vana, kanske för att vi är uttråkade eller som en metod för att hantera din stress.
För att motverka ditt sötsug och för att skapa nya och mer hälsosamma vanor så gäller du att du hittar nya strategier för att hantera din längtan efter att stoppa sötsaker (eller andra snabba kolhydrater) i munnen. Här nedan kommer 10 olika förslag. Kanske passar de dig. Annars är det bra om du funderar ut vad just du kan göra ISTÄLLET för att äta något sött.


  1. Är du hungrig? Kanske misstolkar du dina hungerkänslor som sötsug och behöver egentligen äta något ordentligt? Se då istället till att äta något som är nyttigt och hälsosamt för dig - det ska gärna innehålla bra med protein och bra fetter så att du blir mätt och håller dig mätt längre. Sådan mat kommer också att hålla ditt blodsocker stabilt och minska sötsuget framöver. Tips: ägg, makrill i tomatsås, keso, avokado, nötter, kött, kyckling, lax, grönsaker, bönor, kokosolja, olivolja, fet yoghurt mm.
  2. Är du törstig? Du kanske inte behöver äta något utan behöver dricka. Ett glas vatten, kanske med lite pressad citron i, eller en kopp kaffe eller te kan vara det du behöver? Passa på att njuta riktigt ordentligt av din dryck. Häll upp i ett vacker glas eller i favoritmuggen. Drick långsamt och känna hur svalkan eller värmen av drycken sprider sig i din kropp.
  3. Är du trött? När vi blir trötta misstolkar vi ofta kroppens signaler och tror att vi snabbt måste fylla på med snabba kolhydrater för att bli pigga. Egentligen kanske vi istället ska bejaka tröttheten genom att sova middag, trappa ner för dagen och bara ta det lugnt. Kanske gå och lägga sig extra tidigt på kvällen.
  4. Gå en promenad! Det absolut mest effektiva sättet att ge kroppen energi - till och med effektivare än att proppa sig full med godis, är att sätta kroppen i rörelse. Ge dig ut på en promenad, snör på dig joggingskorna, gå ner till gymmet, sätt på favoritmusiken och dansa loss i vardagsrummet. Ja, helt enkelt rör dig på det sätt som passar dig bäst.
  5. Krama någon/något! Fysisk närhet gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Om du har en partner eller barn kan du ge dem en riktigt go och härlig kram. Eller hunden, kaninen  eller något annat djur (akvariefiskarna är lite svårare att gosa med). Eller dig själv! Sätt dig skönt i soffhörnet och boa in dig med en skön filt och benen uppkrupna.
  6. Lägg dig på spikmattan! Skönt och avstressande. Annan form av avslappning och meditation går självklart lika bra. Vad passar dig bäst?
  7. Ring en vän! Ring upp någon som det var länge sedan du pratade med och hör hur han/hon har det. Att vara social, bry sig om och bli "ombrydd" gör att många må-bra hormoner bildas.
  8. Läs en bok! Hitta en bok (eller tidning) som engagerar dig och som får dig att bli glad, nyfiken, klok eller fångas av en spännande story. En stunds läsning ger flow och må bra känslor som håller i sig.
  9. Lyssna på musik! Vad vill du lyssna på just nu? Vill du pigga upp dig med något disco-dunkande eller lugna ner dig med soft relaxmusik? Stoppa hörlurarna i öronen och låt musiken gå rakt in i dig eller låt hela huset ta del av ditt lyssnande. Det viktiga är att du blir lugnare, gladare, piggare, känner dig starkare eller vad det nu är för känsla du vill uppnå.
  10. Gå ut i naturen! Naturen har en fantastiskt helande och lugnande effekt. Var trivs du bäst? Hur ser det ut där du bor? Hitta de ställen som du uppskattar och som du för stunden känner att det skulle vara skönt att besöka. Gå en promenad eller sätt dig på en sten eller parkbänk. Lyssna in vad kroppen behöver.
Det finns hur mycket som helst att fylla på denna lista med. Vad vill du lägga till?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...